Arne Joramo er redaktør i Telecom Revy.

Noen må ha visst

LEDER: - Noen må ha visst og andre burde visst mer. Det skriver Arne Joramo, om Vimpelcom-skandalen til Telenor.

Publisert Sist oppdatert

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor fortalte under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite onsdag at han visste at selskapet Takilant var en del av opplegget, men ikke kjente til pengestrømmene.

Takilant har mottatt totalt 94,5 millioner dollar i forbindelse med Vimpelcoms inntreden i Usbekistan.

For offentligheten kom selve pengeoverføringene først fram våren 2014 i Vimpelcoms årsberetning for 2013.

Baksaas skal ikke ha fått kjennskap til pengeoverføringene før det. For øvrig viser han fortsatt til taushetsplikten for hva han så har fått vite som styremedlem i Vimpelcom inntil ganske nylig.

 

Er pengene Vimpelcom overførte til det Gibraltar-registrerte selskapet Takilant, som antas å være kontrollert av den usbekiske diktatordatteren Gulnura Karimoa, bestikkelser for at det deleide Telenor-selskapet skulle få gullkantede konsesjoner i Ukraina?

Som den svenske påtalemyndigheten har poengtert likner overføringene fra Vimpelcom til Takilant mye på liknende overføringer TeliaSonera har gjort til samme selskap – begge i forbindelse med mobillisenser i Usbekistan. Som kjent har det kostet flere TeliaSonera-sjefer jobben.

Formelt står Telenor som minoritetsaksjonær i Vimpelcom i en noe annen stilling enn TeliaSonera. Like fullt lukter Vimpelcoms opptreden overfor et papirselskap som ingen med sikkerhet vet hvem som egentlig styrer ille. Sannsynligvis får vi ikke svar på Takilants egentlige rolle før i beste fall via etterforskningen i flere land.

 

I det siste har det kommet fram at både Yara og Statoil har rotet seg bort i tvilsomme affærer overfor korrupte regimer. Og Telenor er under etterforskning. Alle selskapene – inkludert Telenor – bedyrer nulltoleranse for korrupsjon. Det som forundrer oss en smule er at disse norskeide storselskapene kan operere med til dels stor suksess i gjennomkorrupte stater uten å få en antydning av skitt på fingrene sine.  Selvsagt er det her også betydelige gråsoner der ulike tjenester, lisenser og fordeler blir sikret via intrikate avtaler med konsulenter og andre.

 

Det kan nå synes som om Telenor iallfall har en eventuell korrupsjon i Vimpelcom på en armlengdes avstand og det er vel heller tvilsomt at det i dag får konsekvenser for konsernsjefen eller styrelederen i Telenor.

Et helt annet spørsmål er om det får konsekvenser for den tidligere Telenor-toppen - nå konsernsjef i Vimpelcom - Jo Lunder, som også lenge tidligere først var konsernsjef og så styreleder for selskapet – dog ikke administrativt ansatt i 2007 og 2009 da de store Takilant-utbetalingene skjedde. Når vi også føyer til at Telenors tidligere mobilsjef Jan Edvard Thygesen nå sitter sentralt i Vimpelcom-ledelsen, blir båndene enda tettere til Telenor.

At ingen visste noe som helst om overføringer av 700 millioner kroner i perioden 2007-2009 er for utenforstående - inkludert flere av komitemedlemmene - vanskelig å tro.

Noen må jo ha visst, selv om overføringene skjedde i flere omganger.

Og Baksaas har god grunn for sin nå selverklærte uro. Også fordi Vimpelcoms aksjekurs nå er nede i en tredjedel av hva det var. Selv om det åpenbart er omdømmetapet som svir mest.

Men noen må ha visst - og andre burde nok ha visst bedre.