Bergen kan få gratis bredbånd og telefoni
Ap i Bergen ønsker å legge et åpent, operatørnøytralt bynett. – Dette er en dårlig ide, sier Henning Warloe i Bergen Høyre.
Et maktskifte i Bergen etter kommunalvalget neste uke vil kunne gi bergensere gratis tilgang til trådløst nett og gratis telefoni. Dette nettet, som er inspirert av Stockholms utbygning av et lignende nett, vil kunne gi byen et stort fortrinn på mange områder, mener Arbeiderpartiet.
- Kommunikasjon representerer fremtiden. Det vil gjøre bedriftene mer konkurransedyktige og regionen mer attraktiv. Det vil også åpne for nye muligheter i forhold til turisme, kontakt mellom forskningsmiljø og bedrifter og nye forretningsideer, sier Ruth Grung, som er ordførerkandidat for Ap i Bergen.
LES OGSÅ: Trondheim beste e-kommune
Det som Ap i Bergen går inn for er etablering av et operatørnøytralt bynett for byen og omegn etter modell fra Stockholm. Bynettet skal det baseres på fiber og trådløst nett, uten at planen er helt utarbeidet.
- Vi vil bruke kommunens eiermakt i BKK Bredbånd (Bergen Kommunale kraftselskap) og etablere en stiftelse sammen med noen store regionale aktører som Universitet, Høyskoler, fylkesmann og Helse-Bergen, forklarer Grung.
Lønner seg
Ap lover mer goder for både private, det offentlige og næringslivet. Ikke bare vil Ap ta ansvar for utbygning, partiet ønsker i tillegg at både bredbånd og telefoni blir gratis. Grung mener at trenden er at dette markedet overtas av tjenester, og at betaling for bruk er på vei ut.
- Bynettet bør være sikkert og tilgjenglig for alle privatpersoner, bedrifter og institusjoner. Vi ser for oss at telefoni og internett blir gratis mens ulike operatører tar seg betalt for tilleggstjenester, sier Grung.
Ap tror også at det ikke vil koste all verden å gjennomføre planen. Selv om partiet ikke har regnet på dette, tror Grung at besparelsene på telefoni, pluss alle andre fordeler på kommunikasjon internt i kommunen og for innbyggerne, vil gjøre bynettet til et lønnsomt prosjekt.
Dårlig ide
Ideen til å bruke kommunepenger og makt til å overta styring i et marked hvor private aktører har investert penger får Høyre i Bergen til å grøsse.
- Dette er en dårlig ide. Teleoperatørene har investert mange millioner, og nå skal vi ta fra dem markedet? Da blir de investeringene verdiløse. I tillegg skal Bergen-kommune bruke penger på mange ting, som skoler, barnehager, og helsetjenester. Vi har ikke penger ekstra å investere i dette, sier Henning Warloe i Høyre Bergen.
Byrådet i Bergen, med Høyre i føresetet, har satt av en gruppe for å studere på mulighetene.
- Denne gruppen skal vurdere forslaget , det gjøres et utredningsarbeid som skal ferdigstilles i løpet av høsten. Det er klart det er fordeler med å gi folk gratis internett, man vil ha alt som er gratis. Det vi ser på er tekniske løsninger for trådløse soner i Bergen, som teleopertørene kan bygge ut, sier han.
Gammel handelsby
Grung tror at Bergen trenger utbygningen for at byen skal henge med. Bynettet vil stimulere forskningsmiljøet, nærignslivet, gi store besparelser i det offentlige og helsevesenet, og styrke turistvirksomheten.
- Bergen er en gammel handelsby. Vi har blitt sterke på mediafag med blant annet TV2. Vi trenger et voksende it-miljø. Skal vi klare å matche utfordringene fremover er det helt nødvendig vi setter opp et slikt nett, sier Grung.
Hun får støtte av Per Morten Hoff i IKT Norge, som mener ideen vil bidra til at it-bransjen får en bedre hverdag. Han henviser også til andre initiativer, som Trondheims trådløse by.
- Vi synes dette det er veldig positivt, vi ønsker mest mulig bredbånd. Dette er en modell som vi ønsker sprer seg ut over Norge. Men vi er også opptatt av at det blir fri konkurranse i slike nett. Det skal ikke være Bergen kommune som styrer dette nettet, sier han.
LES OGSÅ: Digitalt drama for Den Norske Opera