It-Norges mektigste i 2013

Computerworld har igjen kartlagt it-bransjens 100 mektigste. Her er lista over hvem som bestemmer i norsk it.

Publisert Sist oppdatert

For andre år på rad har Computerworld kåret it-Norges 100 mektigste personer.

Listen er resultatet av en intern, redaksjonell prosess i Computerworld. Vi har vurdert langt flere navn enn disse, og etter en faglig vurdering gjennom flere måneder er denne lista resultatet.

Listen er utarbeidet av online-redaktør Aslak Borgersrud, fagredaktør Ahlert Hysing, ansvarlig redaktør Henning Meese, CIO-redaktør Michael Oreld, temaredaktør Nard Scheurs og journalistene Leif Martin Kirknes og Kenneth Christensen.

I tillegg har redaktør Thomas Erling Oksum i bladet It-bransjen og redaktør Arne Joramo i Telecom Revy kommet med faglige innspill.

LES OGSÅ:

Her er fjorårets liste

1Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, statsråd ved Statsministerens kontorKarl Eirik Schjøtt-Pedersen er statsråd ved Statsministerens kontor. Hans offisielle arbeidsinstruks er stabssjef som skal bistå statsministeren i hans arbeid, men uten et selvstendig ansvarsområde. Denne posten har blitt kalt "superminister" fordi denne statsråden kan ha en finger med i alt. Etter det Computerworld forstår er Schjøtt-Pedersen arkitekt og pådriver bak digitaliseringsprogrammet som ble lansert våren 2012, en digital satsing som defineres av mange som "overraskende" og "fremoverlent". Han er etter det Computerworld erfarer også ansvarlig for at statsminister Jens Stoltenberg frontet digitaliseringsprogrammet sammen med Rigmor Aasrud, for å gi prosjektet nødvendig politisk tyngde.
2Bjørn Erik Thon, direktør i DatatilsynetPersonvernet bør og skal ha en sentral plass i norsk it-politikk. Dette er Datatilsynet satt til å forvalte. Spørsmål om offentlige tjenester kan ligge i skyen, om kommuner kan bruke Google Docs og helserelaterte spørsmål vil gi Datatilsynets leder en viktig stemme i debatten om utforming av offentlige tjenester. Den som vil ha noe gjort innen digitalisering - både i privat og offentlig sektor - må være venner med Bjørn Erik Thon og Datatilsynet.
3Roy Grønli, AccentureGrønli, tidligere Altinn-sjef i Accenture, overtok sjefsstolen etter Nils Øveraas i 2012. Accenture anses som det private selskap som har mest innflytelse innen offentlig it. Selskapet er, og har vært, sentral i flere store offentlige prosjekter, som Altinn, NAV, kjernejournal og andre helseprosjekter. Grønli var en mektig mann innen offentlig it som sjef for denne avdelingen i Accenture, og er enda mektigere som sjef for hele selskapet.
4Terje Mjøs, administrerende direktør i EvryTerje Mjøs ble administrerende direktør i Ergogroup i 2004. I 2010 annonserte EDB Business Partner og Ergogroup at selskapene hadde blitt enige om en sammenslåing. Resultatet, som nå heter Evry, har nær 10.000 ansatte og 13 milliarder i omsetning. Et solid grep på bank- og finanssektoren, outsourcingspartner for hundrevis av virksomheter, samt store konsulent- og utviklingsressurser, gjør toppsjefen i dette selskapet til en av de mektigste i den norske it-bransjen. Og toppsjefen heter Terje Mjøs.
5Hans Christian Holte, direktør i Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi)Holte tronet på topp i fjorårets maktutredning i Computerworld, og han har fortsatt mye å si. Selve digitaliseringsprosessen er initiert politisk. Det er imidlertid Difis oppgave å sørge for at politikken blir satt ut i live. Holte har i liten grad brukt sin innflytelse til å tvinge frem store endringer. Han arbeider i det stille og er sjelden kontroversiell. Det er sikkert klokt når han skal samordne it-initiativene fra andre med stor definisjonsmakt, både i forvaltingen og innen politikken.
6Rigmor Aasrud, fornyingsministerAasrud kom som statsråd sent i gang med it-politikken, og mye av hennes tid har det siste året gått til å rydde opp etter 22. juli-tragedien. Med drahjelp fra statsministeren kan hun likevel slå i bordet med en stor seier i året som har gått. Regjeringens nye digitaliseringsstrategi er offensiv og flere Computerworld har snakket med mener Aasrud burde delt førsteplassen med Schøtt-Pedersen. Hun har sammen med andre vist lederskap blant annet ved å ha fått Bankid inn i sikkerhetsportalen. Vi mener likevel fornyingsministeren har for liten innflytelse i resten av statsrådkollegiet til å komme helt i toppen.
7Morten Thorkildsen, administrerende direktør i IBM NorgeIBM er nestoren i it-industrien - både internasjonalt og nasjonalt. De siste 50 årene har bare seks personer sittet i sjefsstolen i Norge. Siden 2003 har Morten Thorkildsen innehatt posisjonen. IBM i Norge har rundt 1.200 ansatte, som i tillegg til å være salgsrepresentanter for IBMs internasjonale løsninger, tilbyr implementering og tilpasning av større it-løsninger for både privat og offentlig sektor. Thorkildsen har også innflytelse i den norske it-bransjen som styreleder i Den Norske Dataforening. Han har en anonym lederstil, men det er vår oppfatning at han er en god nettverksbygger og at han får til mye i det skjulte.
8Nina Aulie, it-direktør i NAVAulie sitter på et av de viktigste it-prosjektene i Norge, modernisering av NAV. NAVs tjenester berører mange innbyggere i ulike livssituasjoner. Prosjektet er berammet til mer enn tre milliarder kroner og vil beslaglegge betydelige it-ressurser i flere år fremover. Computerworld anser modernisering av NAV som et fyrtårnprosjekt for offentlig sektor, som vil ha mye å si for tilliten til offentlig it. Milliardbudsjett og bjellesau-status gjør Aulie til en faktor å regne med.
9Håkon Wium Lie, teknologidirektør i Opera Software Håkon Wium Lie er teknologen med stor "T". Som teknologisjef i Opera Software har han stor påvirkning på utviklingen i Norges kanskje viktigste programvareselskap. Han har mange akademiske meritter fra blant annet MIT, og en doktorgrad i informatikk fra Universitetet i Oslo. Men det var da han jobbet på Televerkets forskningsinstitutt på Kjeller at han kom over HTML og ferden gikk videre til CERN, hvor han jobbet med internetts typografi og design. For dette arbeidet nyter han stor respekt internasjonalt. Wium Lie har i 20 år vært en forkjemper for åpne standarder og åpent innhold på internett. Det siste året har han også gjort seg bemerket som talsperson for Piratpartiet, som nå har samlet nok stemmer til å stille ved neste års stortingsvalg.
10Kirsti Kierulf, leder i KommitPå tampen av året ble mangeårig teknologisjef i Accenture, Kirsti Kierulf, ansatt som frontfigur for kommunenes it-satsing, Kommit. Samlingen av kommunesektoren på dette området er viktig for digitaliseringen av Norge, og Kierulf har bakgrunnen og autoriteten til å få det til. Men utfordringene står i kø, ikke minst med tanke på Samhandlingsreformen, hvor mange kommuner og helseforetak lever i it-steinladeren. Kan hun få en slutt på at mange kommuner fremdeles må sende informasjon per faks til det lokale sykehuset?
11Sonja Chirico Indrebø, CIO StatoilStatoil er landets desidert største selskap og kjøpte i 2010 inn it for hele fire milliarder kroner. Dette gjør selskapets CIO, Sonja Indrebø, til en av de mektigste it-kvinnene i Norge. Indrebø er den øverste it-ansvarlige for Statoils virksomheter i 40 land og sitter blant annet tett på Microsofts internasjonale ledelse som en global storkunde innen olje og gass. Hun har 20 års erfaring innen it- og telekomsektoren og startet sin karriere som telekom-ingeniør i det som nå er Aker Solutions. Fjorårets sølvvinner faller ni plasser. Ikke fordi Statoil har blitt mindre viktig, men fordi det skjer mer på andre områder.
12Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor NorgeBerit Svendsen er tilbake i Telenor. Etter noen år som sjef i datterselskapet Conax ble hun i 2011 hentet tilbake som sjef for teleselskapets norske virksomhet. På 1980-tallet arbeidet hun med utvikling av ISDN ved Televerkets forskningsinstitutt på Kjeller. I årene 2000-2005 var Berit Svendsen teknologidirektør (CTO) i Telenor og leder for forskningsavdelingen, med plass i konsernledelsen. Svendsen har et stort nettverk i den norske it-bransjen, blant annet var hun styreleder i Dataforeningen fra 2008 til 2010. Hun har også hatt flere styreverv, blant annet som styreleder ved Simula.
13Anita Krohn Traaseth, sjef i HPKrohn Traaseth tok scenen i år med storm etter at hun ble ny sjef i HP, og kan godt kalles "årets komet" på denne listen. Hun har frontet både HP-reklame på alle Oslo-busser og har vært på utallige arenaer for å vise seg frem. Traaseth leder et viktig it-selskap i Norge, men har i tillegg rukket å blogge mye om seg selv og om it-ledelse på Tinteguri.com, som er lest av svært mange.
14Karl Olav Wroldsen, it-direktør i SkatteetatenSkatteetaten er ledestjernen for it i offentlig sektor. Etaten har gjennom flere år brukt teknologi for å effektivisere egen virksomhet og forenklet samhandlingen mellom det offentlige og privatpersoner/bedrifter. Etaten er langt fremme på bruk av it, også i internasjonal målestokk. It-direktør Karl Olav Wroldsen er en tydelig leder av Skatteetatens it-avdeling, og er en stemme det lyttes til i it-bransjen og i offentlig sektor. Det Skatteetaten jobber med på it-siden, blir lagt merke til.
15Christine Bergland, leder i Helsedirektoratets avdeling for e-helseBergland har vært sentral i samlingen av Helsedirektoratets it-relaterte avdelinger. 35 ansatte har blitt 150 på bare to år. Hun har samlet noen av de klokeste helse-it-hodene i landet og er helt sentral i arbeidet med å få skikk på it-strategien i helsevesenet. Hun er sterkt involvert i prosjekter som kjernejournal, helseportal, E-resept, helseregistre og andre flere helserelaterte utviklingsprosjekter.
16Jon Stephenson von Tetzchner, eks-Opera og investorHan ledet Opera Software frem til sommeren 2011. Selskapet ble børsnotert i 2004 og Tetzchner er fremdeles en betydelig eier i Opera. Han studerte informatikk ved Universitetet i Oslo. Ved Telenors forskningsavdeling på Kjeller startet han og Geir Ivarsøy i 1992 et prosjekt som førte til utviklingen av en ny nettleser. Da Telenor ikke var interessert i å satse på dette prosjektet, fikk Tetzchner og Ivarsøy rettighetene. I 1995 startet de firmaet Opera Software. Opera-gründeren sitter med en halv milliard i investeringspenger og har mange internasjonale kontakter. Her kan vi fort se nye it-eventyr.
17Bassim Haj, it-direktør i YaraHan leder en stor organisasjon og har et vesentlig it-budsjett. Bassim Haj går for å være svært tydelig overfor sine leverandører. Computerworld, IDC og Gartner kåret i 2012 Bassim som Årets it-direktør. Juryen skrev i den forbindelse: "Han er den de store selskapene henter inn når situasjonen krever en "turn-around" på it-området. Han nyter de helt store utfordringer og hans "track record" vitner om at han har vært i stand til å levere varene for flere av de største virksomhetene i Norge. Det er ingen tvil om at han kjenner medisinen når det gjelder "performing while transforming".
18Steinar Marthinsen, viseadministrerende direktør i Helse Sør-ØstHelse Sør-Øst er Norges desidert største arbeidsgiver. Martinsen har blant annet it-ansvaret i helseregionen, som innbefatter 48.000 arbeidsstasjoner til 70.000 brukere. I mars i fjor var han sjef for 54 datarom, 3.500 servere og like mange applikasjoner. I tillegg kommer 14 forskjellige it-plattformer. Han er i gang med den krevende jobben å konsolidere it-ressursene i helseregionen. Antallet datarom, servere og applikasjoner skal ned. It-leverandørene står i kø for å levere.
19Kjell Rusti, administrerende direktør i SteriaI tillegg til jobben som administrerende direktør i Steria Norge har også Rusti ansvar for selskapet i de andre skandinaviske landene. Rusti leder et selskap med et betydelige engasjement både i offentlig og privat sektor. Den ivrige langrennsløperen Rusti var styreleder i Dataforeningen i 2003 til 2005. Sjef i Steria har han vært helt siden 1998. Før dette var han direktør i Tietoenator. Rusti har også en akademisk bakgrunn som amanuensis ved Handelshøyskolen BI og forsker ved FFI.
20Cathrine Klouman, Konserndirektør i DNBBank- og forsikring er den største forbrukeren av it i privat sektor. Som øverste it-ansvarlige i Norges største finanskonsern, har Cathrine Klouman betydelig makt i den norske it-bransjen. Klouman har hatt ledende posisjoner i DNB siden 2002, blant annet som ansvarlig for nettbanksatsningen. Hun har vært sentral bak målet om å gjøre DNB til ledende innen digitale banktjenester og til å ha en sterk tilstedeværelse i sosiale medier. Hun kom til DNB da banken kjøpte restene av Sparebanken Nor av Gjensidige. Klouman har også jobbet i ICA og IBM.