Test: Enkel sikkerhetskopi for alle

Elephantdrive frister med ubegrenset lagringsplass, et brukervennlig klientprogram og en lav inngangsbillett. Men er det nok til å overbevise oss?

Publisert Sist oppdatert

Da vi besøkte nettsidene til tjenesten, var vår umiddelbare reaksjon følgende: har vi ikke sett dette nettstedet før? Etter nærmere granskning, var svaret på det spørsmålet: Jo, det har vi.

Nettsidene til Elephantdrive ligner mye på tjenesten Mozy sine websider. Og likhetene stopper ikke bare der. Elephantdrive er på godt og vondt så godt som den samme tjenesten som Mozy.

Lagringsplass ikke et problem, men...

Elephantdrive reklamerer hardt på sine nettsider for at tjenesten tilbyr ubegrenset med lagringsplass – det ligger kanskje også i navnet (selv om elefanter ikke er uendelig store). Vi mener at denne påstanden er en sannhet med lettere modifikasjoner, ettersom tjenesten er strengt regulert.

Det er Amazons S3 som blir benyttet som lagringsplattform – dette forklarer ubegrenset lagringsplass utsagnet, men – som kanskje noen vet – har denne tjenesten en del begrensninger i forhold til for eksempel hvor store filstørrelser kan være. På toppen av dette har Elephantdrive også innført sine begrensninger.

Elephantdrive er en lagringstjeneste med store ord og en god del begrensninger.

Tjenesten kommer i hele fem ulike versjoner. Én versjon for hjemmebrukere og én for bedriftsmarkedet. Vi har sett på utgaven rettet mot privatmarkedet, og oppdaget til vår store skrekk at privatutgaven av tjenesten har maksimum filstørrelse begrenset til bare 1 GB. Dessuten kan det installeres på bare en klient. Vi mener at tjenesten er stykket opp i unødvendig mange utgaver og kunne til fordel bare vært delt i to. For nærmere detaljer om de forskjellige utgavene, se leverandørens nettsider.

Elefanten i bruk

Det er enkelt å komme i gang med Elephantdrive. Et klientprogram på rundt 2,4 MB lastes ned fra tjenestens nettsider etter man har registrert seg med en gyldig e-postadresse. Installasjon av dette programmet går enkelt for seg.

Ved første oppstart får man tilbud om å velge mellom to typer oppsett: automatisk (anbefalt av Elephantdrive) og avansert (for eksperter). Forskjellen mellom de to valgene er egentlig ikke store. Velger man sistnevnte, kan man sette opp ting som krypteringsnøkkel, oppsett over hvilke mapper som det skal tas sikkerhetskopi av og nettverksbelastning manuelt.

Dette er ikke det peneste brukergrensesnittet vi har sett, men det er godkjent når det kommer til brukervennlighet. Se stort bilde her.

Elephantdrive er ikke det peneste programmet vi har vært borti. Det grafiske brukergrensesnittet heller over til det kjedelige. Vi har ingen problemer med dette siden programmet fungerer bra i praksis. Det er enkelt å finne frem til innstillinger og vi tror ikke mange vil karakterisere applikasjonen som brukerfiendtlig.

På funksjonssiden er tjenesten også godt rustet. Foruten klientprogrammet kan tjenesten aksesseres via et web-grensesnitt og man kan også dele filer med andre. Videre liker vi at tjenesten kan kobles til som en nettverksstasjon i Windows. En annen flott funksjon med elefanten er at det kan holde på filversjoner. For den enkleste utgaven holdes det på kun tre versjoner, mens i de dyrere versjonene føres det en lengre historie over filversjonene.

Konklusjon

Elephantdrive er bokstavelig talt en blåkopi av Mozy Home. Programmene har nøyaktig de samme funksjonene og koster også nøyaktig det samme.

Vi har i denne testen forsøkt å bedømme Elephantdrive som et produkt som står på sine egne ben, fremfor å være et alternativ til Mozy eller Carbonite. Fordelene med Elephantdrive er at det er et brukervennlig program for personer som ønsker å lastet kopiene sine opp til en lagringstjeneste på web. Sikkerheten er bra og funksjonaliteten er det ikke så mye å utsette på. Men gjenoppretting av data er veldig tidkrevende samt at klienten kunne ha vært litt penere.

Måtte vi velge mellom Elephantdrive og Mozy, hadde valget falt på sistnevnte. Mozy er både penere, litt enklere i bruk og samtidig ikke like begrensende som Elephantdrive. Man må heller ikke glemme at Elephantdrive er en forholdsvis ung og ny aktør på markedet mens Mozy er en etablert tjeneste eid av EMC – noe som kan bety at selskapet ikke kommer til å forsvinne med det første.

Elephantdrive Home 3.0.8

Pris: kr 250 inkl. mva. eller 25 pr. måned.Internett: elephantdrive.com

PLUSSPluss: Billig, brukervennlig, funksjonelt og sikkert, bruker Amazon S3Minus: Tregt (gjenoppretting tar tid), ikke like lekker som Mozy og Carbonite, strenge begrensninger i forhold til filstørrelser