Fy for en storebror!
I løpet av ITs lange og brokete historie oppnådde tre selskaper status som monopolister for lengre perioder. Det første var IBM da datamaskinene var unge. Det andre Microsoft da alle ville ha pc og Windows og Office var de eneste reelle alternativer. Og nå: Google.
Google er et fabelaktig selskap som verden aldri har sett maken til, men også et selskap det er grunn til å frykte. Av hele mediaindustrien og av hver enkelt av oss.
På få år har de skaffet seg uinnskrenket makt og vet hvordan den skal benyttes.
Og når jeg bruker ordet "makt" tenker jeg ikke bare på kommersielle, men også på kulturelle forhold.
Uinnskrenket makt betyr at ingen, verken regjeringer eller andre samfunnsinstitusjoner hittil har klart å stoppe Google. Selskapet spør ikke om lov fra noen og diskuterer med ingen.
De setter i gang, beveger seg imponerende fort og gjør akkurat hva de vil. Blir det bråk, så blir det bråk, tenker Googles ledelse, det er innovasjon og fart som teller. Rettssaker har det blitt mange av.
Google (som Apple) har råd til å hyre de sterkeste og fleste advokater, og selv om de taper til slutt får selskapet utfolde seg mens sakene langsomt siger fremover.
Noen kjente kontroverser:
Hemmelig skanning av innholdet i alle Gmail-meldinger som Google til slutt måtte innrømme.
Innskanning av millioner av bøker uten avtale med rettighetshaverne.
Fotografering av hus og eiendommer verden rundt for Google Street View. Det paradoksale er at vi gjerne vil lese bøker på nettet og titte i detalj på byer vi skal besøke. Som brukere elsker vi de tjenester Google tilbyr, samtidig som vi som privatpersoner misliker at våre boliger og biler blir avfotografert uten at vi har bedt om det.
Det mest kontroversielle er Googles partnerskap med amerikanske NSA, overvåkerne som Edward Snowden har gjort berømt. Det kom som en bombe. De to storebrødrene, Google og NSA ønsker begge å holde øye med alt som skjer i verden, i full hemmelighet - selv om målsetningene selvfølgelig er ulike. Akkurat hva partnerskapet går ut på og hvor langt det går vet vi foreløpig ikke så mye om, men det kommer stadig nye avsløringer fra Snowden og andre. Vi vet at NSA har lært mye av Googles eminente tekniske løsninger.
Googles makt er tuftet på søk. De fleste av oss bruker tjenesten daglig og er fullstendig klar over at alle søk blir lagret og utnyttet i forbindelse med annonsering. Søker jeg etter informasjon om høyt blodtrykk, blir jeg ikke forbauset over at jeg får tilbud på legemidler mot høyt blodtrykk. Ikke noe mystisk her, dét er prisen for gratistjenester.
"Hvis tjenesten er gratis, er det du som blir solgt", heter det kort og godt. En elegant, fullautomatisert forretningsmodell. Det mystiske og skjulte skjer når Google kombinerer alle mine søk over år slik at en komplett profil av meg blir skapt. Hvordan dét skjer og hvilke algoritmer blir anvendt er hemmelig. Jeg får ikke vite hva de vet. Det finnes ting her i verden som bare to forstår – Gud og Google. (Det der med Gud er jeg forresten ikke så sikker på.)
Mediaindustrien frykter Google, og med rette. Selskapet skaper ikke nye saker, lager ikke reportasjer, tar ikke bilder, produserer ikke videoer. Google er mellommannen som gjør innhold som andre har laget tilgjengelig for deg og meg. Imponerende raskt, effektivt – og lønnsomt. Annonsørene elsker tjenesten fordi den er så målrettet. Der annonsen i en avis når alle lesere (og koster deretter) kan Google-formidlede annonser rettes bare mot dem Google vet er interessert i et tema. Papiraviser verden over sliter fordi Google tar fra dem stadig mer av annonsekaka.
Monopolister lever ikke evig. IBM er fremdeles en stor og viktig it-leverandør, men lager omtrent ikke datamaskiner lenger og er én av mange. Microsoft står fortsatt sterkt, men Windows og Office har for lengst blitt en del av det verdensomfattende skylaget der det er flere om beinet. Også Google kommer til å miste monopolstillingen. I lengden kan verden ikke leve med en uregulert amerikansk makthaver som gjør hva de vil og påstår at de aldri gjør noe ondsinnet. Stol på oss, vi vet best. Verdens største internett-nasjon, Kina har bestemt seg for å beklippe Google, og EU, spesielt Frankrike og Tyskland, har lenge vært på krigsstien.
Jeg tror Google er blitt for stort. Verden kan ikke lenger leve uten Internett og Google, men kan heller ikke leve med det allmektige Google vi har fått. Mitt stalltips er at Google vil bli brutt opp, frivillig eller ufrivillig.
hidas@online.no