Bedre med blekk på kontoret?
Tradisjonelt har blekkskrivere hørt til i hjemmet. Det er ikke nødvendigvis like sant lenger.
Å orientere seg blant skriverteknologier har fram til nå vært enkelt: Blekkskrivere til hjem og hjemmekontor, og laserskrivere på jobben. I noen tilfeller har enkelte valgt en liten laserskriver hjemme, på grunn av behovet for å skrive ut litt større mengder enn de fleste, mens noen bedrifter har hatt blekkskrivere i tillegg til laserskriverne sine, for å kunne skrive ut fotografier med spesielt høy kvalitet på skikkelig fotopapir.
Slik har det alltid vært, og slik kommer det alltid til å være. Eller kanskje ikke?
I senere tid har enkelte produsenter av blekkskrivere begynt å argumentere for at denne typen skrivere også fungerer godt på jobben, og at de er i stand til å konkurrere – og overgå – laserskriverne, selv på områdene der disse tradisjonelt har vært overlegne. Ser vi begynnelsen på slutten av laserskriverepoken?
Lavere kostnader
- Det er mange ting som definerer en bedriftsskriver.
En hjemmeskriver trenger ikke de bedriftsfunksjonene vi har i en skriver i et kontormiljø, for eksempel muligheten til å bruke en kortløsning for sikker utskrift.
En annen viktig ting for en bedriftskunde er kostnad per side.
Mange har kanskje en oppfatning av at blekk er dyrt, men her er blekk faktisk bare halve prisen av tilsvarende tonerkassetter til laserskriveren, sier Frode Vintervoll, Produktsjef i HP for Laserjet Enterprise-serien til selskapet. Denne påstanden er han ikke alene om:
— Forskjellene ligger først og fremst i kostnadene, mange sier at kostnadene med blekkskrivere er for høy, men vi sier tvert i mot at du har mye å spare på å bruke blekk.
Du kan ha opptil 50 prosent lavere kostnader på blekkskrivere enn med laserskrivere. Tradisjonelt har blekkpatroner hatt svært liten kapasitet som har gjort det dyrere å bruke, men nå har vi gjort det stikk motsatte. På konkrete modeller har vi nå større kapasitet på blekkpatronene våre enn konkurrerende laserskrivere. Det gjør at kostnadene går mye ned, sier Alexander Larsen, salgssjef i Epson Norge.
Blekk og energi
Det er driftskostnadene som gjør at leverandørene kan operere med kostnadsanslag på halvparten av det en tilsvarende fargelaser har. Det er særlig store blekkmagasiner som utgjør en stor forskjell her.
— Blekkpatronene våre går like langt som en tilsvarende tonerkassett. Et fullt sett med tonere vil koste rundt 6.000 kroner, mens et komplett sett med blekkpatroner koster mindre enn 3.000 kroner.
Fargetonerne går cirka 6.000 sider, mens fargeblekkpatronene faktisk går 6.600 sider, altså ti prosent mer. En svart toner vil gå 11.000 sider, mens svart blekk går 9.200 sider på pro-modellen vår, mens enterprise-modellen gir 10.000 sider med sort blekk, sier Vintervoll.
I tillegg har blekkskriverne et langt mindre omfattende behov for vedlikehold.
— På laserskrivere må man først og fremst bytte toner, men i tillegg må man også fra tid til annen bytte tromlene, fuserene og transfer belt. På en blekkskriver er det kun blekkpatronen som må byttes. Mye av besparelsene til blekkskriverne ligger dermed i at du trenger ikke å håndtere flere forbruksdeler enn selve blekket, i forhold til den lengre listen til laserskriverne, påpeker Larsen. Dette er også Vintervoll enig i:
— Det er langt færre forbruksdeler i blekkskriverne, sammenlignet med laserskriverne. Det er egentlig bare de fire blekkpatronene, i tillegg til inntrekksvalsen til skanneren på multifunksjonsproduktene våre, som må byttes ut etter at du har skannet mer enn hundre tusen sider. Dette er et svært høyt volum og de fleste kunder vil ikke nå dette tallet i skriverens levetid, sier Vintervoll.
I tillegg bruker blekkskriverne mindre strøm enn laserskriverne. Dette er en egenskap som er både kostnadsmessig og «grønn», og som taler til blekkskriverens fordel.
— Blekkskriverne bruker mye mindre strøm enn tilsvarende laserskrivere.
Laserskrivere må bruke energi på å varme opp, mens blekkskriverne våre bruker langt under halvparten av strømmen. Under selve utskriften kan blekkskriveren forbruke mindre enn en sjettedel av det en laserskriver gjør, sier Elin Marie Øien, produktansvarlig for blekkskrivere hos HP.
Blekk ikke "hjemmeteknologi"
Begge leverandørene påpeker også at blekkteknologiene opprinnelig ble utviklet for andre formål enn hjemmeskrivere.
— Kombinasjonen av blekk og papir har eksistert i flere tusen år. Det er naturlig at vi fortsetter å bruke blekk i kontormiljøer, også i framtiden, mener Solfrid Liland, PR og Markedssjef i Epson Norge.
— Blekkteknologi ble opprinnelig utviklet for industri. Det ble ikke utviklet for konsumentmarkedet, Epson har hatt blekkskrivere i lang tid til industrielle formål. Nå har vi inkorporert denne teknologien i kontorskriverne også, utdyper hennes kollega Alexander Larsen.
Det er så å si samme historie vi får høre fra HPs representanter også: — Det er jo blekk som brukes i de store trykkerimaskinene, slik at laserskrivere egentlig bare brukes i et «midtsegment» der bedriftskundene er. HP har lenge hatt slike store trykkerimaskiner, som kan skrive ut flere hundre kvadratmeter per time. Det er denne teknologien som nå er skalert ned til den nye X-serien vår av blekkskrivere for bedrifter, sier Vintervoll.
Denne artikkelen er første del av en artikkelserie med tema skrivere. Her kan du laste ned serien: "Slik lykkes du med skrivere"