– Blir ikke oppslukt
Svenske Projectplace står sterkt i Norge. Nå har firmaet fått amerikansk eier, men det blir ikke noe mindre satsing på det norske markedet av den grunn.
Det lover daglig leder for Projectplace, Johan Zetterström.
– Vi kommer ikke til å slippe fokus på Norge og Sverige selv om vi nå har fått nye eiere, forsikrer Zetterström i en samtale med PC World.
Selskapet har vært operativt siden 1998 og har levert sky-baserte verktøy for prosjekthåndtering, planlegging og samarbeid nesten siden før «skyen» ble et begrep.
Hovedkvarteret ligger i Stockholm, og 70 prosent av inntektene kommer fra Sverige og Norge.
Amerikansk eier
Men i sommer inntrådte det som gjør at Zetterström og hans kolleger nå gjerne reiser rundt og forklarer kundene at begivenheten ikke er noen trussel mot hverken Projectplace eller de eksisterende kundenes forhold til selskapet.
De tre som i praksis hadde eid selskapet med rundt 30 prosent hver gjennom 15 år, besluttet at nå var tiden kommet til å bringe selskapet videre med nye eiere. Valget falt på Texas-firmaet Planview.
Planview ble etablert i 1989 og har rundt 325 ansatte. Ifølge Yahoo Finance har selskapet rundt 500 kundebedrifter, mange av dem store, i et femtitalls land. Fokus ligger på løsninger for planlegging.
Projectplace på sin side har fokus på prosjektstyring. Firmaet opererer med rundt 180 ansatte og har rundt én million brukere av sine program- og app-løsninger, fordelt på 150.000 prosjekter. I Norge har selskapet i underkant av 10 ansatte.
Overfor PC World understreker Zetterström at det amerikanske oppkjøpet av Projecktplace ikke er av den typen der det oppkjøpte firmaet så å si forsvinner inn i det andre og nærmest blir borte.
Tvert imot vil Projectplace fortsette med stor aktivitet i Europa, også utenfor kjernemarkedet Sverige og Norge. Blant annet satser man sterkt på Tyskland og Benelux-landene.
I tillegg regner Zetterström med at det nå også blir økt satsing på det amerikanske markedet, ettersom Projectplace og det nye eierselskapet utfyller hverandre på planlegging og prosjektstyring.
Nordisk sky-pioner
Mye av den store interessen for Projectplace internasjonalt er basert på at selskapet slo seg opp som leverandør av sky-baserte løsninger for prosjektplanlegging så tidlig som det gjorde.
– Det fantes jo knapt noen fungerende infrastruktur. Med våre modembaserte løsninger måtte vi konsentrere oss om de største byene, i første rekke Oslo og Stockholm, forteller Zetterström.
Gründerne visste de var på rett vei da infrastrukturen begynte å bygges ut. – Da ble det fart i skytjenestene, ikke minst vår. Våre gründere så tidlig hva slags samarbeidsnivå dette kunne gi, sier Zetterström.
I dag regnes selskapet som et av de eldste SaaS-firmaene som finnes — Software as a Service.
Den røde tråden i selskapets løsninger, teknologier og produkter er samarbeid og informasjonsdeling. – Vi tror på transparens, som gir engasjement og gjør prosjektene mer effektive, sier han.
ToDo-app
Samarbeidsløsningene til Projectplace inkluderer nå også en app, ToDo, som finnes både for iOS og Android. Appen ble lansert tidligere i år, og gjennom appen kan man kommunisere med kolleger som benytter den samme appen eller i stedet er med på prosjektsamarbeidet via nettleseren på sin pc. Den kan kjøres på sju språk, inkludert norsk.
I Basic-versjonen av ToDo kan man starte gratis med ett team på inntil fem medlemmer.
Med Pro-løsningen kan man for noen få euro per bruker per måned opprette tre team på opptil 25 medlemmer.
Deretter kan man gå opp til Plus-løsningen basert på tilpassede bedriftspriser der man kan legge til så mange team og medlemmer man trenger. Dessuten kan man legge til ekstra moduler som Gantt-diagrammer for prosjektstyring, timerapportløsninger, dokumenthåndtering, online-møter og annet som kan gjøre prosjektstyringen og samarbeidet bedre.
Løsningen er basert på det såkalte Kanban-prinsippet, der man flytter virtuelle kort rundt i forskjellig status, for eksempel «under arbeid» og «avsluttet», slik at alle deltakerne i et prosjekt kan se status for alle deler av prosjektet til enhver tid.
Vi har så vidt prøvd ToDo-appen fra Projectplace i noen få minutter i en simulert oppgave og har bare et kort førsteinntrykk å bygge på. Noen vil kanskje hevde at appen til forveksling ligner på enkle forbruker-apper lagd for å holde styring på hverdagen – og kan sikkert også brukes slik.
Men den er altså bygd for å skulle passe til alt fra små og mellomstore bedrifter og oppover til storbedrifter og konsern.
- Små bedrifter har de samme behov som de store, selv om det ikke er like komplekst, sier Zetterström.
Bak appen ligger det en åpen API som skal gjøre det enkelt å integrere appen med en rekke tredjepartstjenester. For eksempel kan man sende epost direkte til et ToDo-brett, overvåke oppgaver gjennom sosiale medier eller automatisk få sendt ut twittermeldinger når oppgaver er utført.
Nye plattformer
Satsingen på appløsningen skyldes ikke minst at helt nye brukergrupper er i ferd med komme inn i prosjektstyring nå.
– Før var alt sentrert rundt Windows. Nå får vi mange kunder som vil kjøre Android og iOS, blant annet i reklamebryåer, forklarer Zetterström.
Blant selskapets kunder i Norge finner vi Skanska, Posten, Kystverket og store rederier.