Robot-bonanza satte punktum for Oslos sommerskole på Rebel
Selv om kodingen ble litt for enkel for flere av de unge talentene.
Vi trenger flere it-hoder i landet, noe sommerskolen i Oslo har tatt høyde for i programmet sitt. Rektor ved Sommerskolen, Elina Knutsen, har styrt over 17.000 elever denne sommeren, og allerede tidlig i prosessen var det aktuelt å ha it på programmet.
Samarbeidet med Rebel er en ny modell som innebærer at elevene får komme ut av klasserom og inn på arbeidsplasser for å oppleve hvordan det er å jobbe i en it-bedrift. Webstep, Cisco, Shortcut, Squeed, Easee, Crosspoint Labs, Kodesentralen og Fursetgruppen, bidro alle med kompetanse og ressurser for å skape en fremtidsrettet sommerskole.
Hos disse bedriftene ble 35 elever fordelt i form av lag i Rebel, bygget for it-innovasjon midt i Oslo sentrum. Over uka bygget og programmerte lagene roboter sammen med mentorer fra respektive verts-bedrifter.
– Dette er et helt nytt samarbeid vi piloterer i år. Det har vært veldig god respons, og vi har hatt elever på venteliste, sa Knutsen.
– Her har det vært kurs innenfor ikt med microbit og scratch-koding. Det berører et tema som ungdommen tydeligvis er veldig opptatt av. De liker gaming og koding, og det er spennende at de får omsette det til noe som er innovativt, sa hun.
Rosinen i pølsa
Det hele fikk et verdig punktum den siste dagen i uka. Da ble alle lagene samlet på Expo hos Rebel, og foreldre og venner var invitert. Serveringen besto av cupcakes, som noen av de unge talentene hadde laget på storkjøkkenet sammen med kokkene fra Furset-gruppen.
Her demonstrerte lagene nyvinningene sine, og nysgjerrige foreldre og konkurrerende lag fikk se en bil som husket hvor den hadde kjørt og tok samme rute tilbake, en som styrte seg selv innenfor en bane markert med tape, en bit-bot-osaurus, et robot-battle spill, en fjernstyrt bil som tegnet, og masse mer.
Elevene hadde også laget en reklamefilm for innovasjonene sine og det ble delt ut priser i en rekke kategorier – alt fra ryddigste kode og best stylet bot, til mest innovative løsning.
Flere jenter
Engasjementet var skyhøyt, men som i databransjen ellers var det flest gutter påmeldt. En av de som hadde kastet seg på tilbudet var 13 år gamle Frida Zambrano Lie som kommer fra Bøler og går på Skullerud skole. Hun har en interessant teori om hvorfor så få jenter melder seg på.
– Jeg vet ikke helt, men jeg tror jenter ikke vil starte fordi de det ikke er så mange jenter der. Mange jenter synes det er morsomt å kode, og kommer det flere så kommer det flere, sier hun.
– De bør endre på måten de reklamerer for det.
Frida hadde drevet litt med koding fra før, så for henne var dette kurset et logisk valg i starten av sommerferien. Selve opplegget var hun veldig fornøyd med, og særlig det faktum at det ikke foregikk på skolen, men på en ordentlig arbeidsplass.
– Det har vært veldig gøy. Fordi vanligvis er det på en skole, men fordi dette var i en kontorbygning fikk jeg se litt hvordan det er for voksne. Også var maten mye bedre enn på skolen.
– En veldig bra uke, og en god start på sommerferien, var konklusjonen hennes.
… litt begrensende, da
For mange av de unge koderne var den faglige delen av uka litt lite krevende. Kanskje det sier noe om våre forventninger til hva barn kan, men å kode microbit er ikke akkurat utfordrende for alle.
– Det er jo litt begrensende dette med microbit, da. Vi kunne fått til mye mer hvis vi for eksempel kunne kode i Python, sa Andreas til Computerworld.
Vi møtte han og de tre andre fra laget hans hos Webstep tidligere i uka, der de jobbet med bot-en som husket hvor den hadde kjørt.
Zaid Alhalabi (15) valgte sommerskolen for å komme tettere på tech-miljøet i Oslo. Han ønsket å bli kjent med noen av teknologene og lære av disse. Nikolai Waage-Skomedal (15), retter på capsen, og er tydelig imponert over både kontorfasiliteter og supportapparatet hos Webstep. Andreas Nyland (13) på sin side hadde blandet erfaring med tech-sommerskoler, men er positivt overrasket over at IT-bransjen er direkte involvert på Rebel.
En rask spørrerunde avslørte at gjengen satt på langt mer kompetanse enn hva blokkprogrammeringen krevde. Stort sett hele gjengen hadde drevet med koding fra før, men på spørsmål om hvilke språk de hadde kodet i tidligere, ble undertegnede litt paff.
Ungdommene hadde tidligere erfaring med koding i språk som C#, Unity, PHP, Python og web development. Noen har også syslet med bygging av roboter og kunstig intelligens.
Vertsbedriftene var både imponerte og fornøyde med samarbeidet med sommerskolen.
– Tech-sommerskolen på Rebel gir oss en mulighet til å inspirere ungdom til å jobbe med teknologi. Det er viktig for å sikre fremtidig kompetansetilgang for IT-bransjen, sier direktør for Webstep Oslo, Anders Høibakk.
Yrkesfag og næringsliv
Alt tyder på at sommerskolen vil satse på lignende opplegg også neste år. Viktigheten av å koble læring med praktisk yrkesliv er viktig for rektor Elina Knutsen.
– Det var kontakten vår, Remi Pettersen, direktør for Kuben Yrkesarena som satt oss i kontakt med Rebel. Han visste om alle mulighetene som finnes her på huset. Vi hadde et møte tidlig i vår der vi drodlet på hva vi kunne få til, og spisset det inn til hva det er i dag, sier hun.
– Jeg håper vi skal fortsette med dette, og ha det i en mye større skala. At dette bare var en liten begynnelse. Vi trenger å treffe de unge på interessene de har, og skape en kombinasjon av it og innovasjon, sa hun.
– Også er det viktig at det er et gratistilbud som fanger alle, slik at ingen faller utenfor. Vi ønsker å ha en deltakelse som er representativt for Oslo by, sa hun.
Så da sees vi kanskje sammen med en enda større gjeng unge innovatører til neste år.