Rikstoto vil ligge et hestehode foran
It-avdelingen hos Rikstoto gjør sitt beste for å følge opp markedsavdelingens siste krumspring. -- Det er jo vår oppgave å underbygge forretningsvirksomheten, sier it-sjefen.
Den største økningen har kommet i det som i Rikstoto kalles lykke-segmentet. Det vil si spillere som ikke har inngående kjenskap til hester. Blant kunnskapsspillerne, det vil si de som kjenner hester, har veksten vært moderat.
-- Vi vokser blant nye spillere gjennom satsing på nye kanaler og bevisst bruk av teknologi, sier markedsdirektør Erik Horn i Rikstoto.
På nettet
For det er nettspill som er i vinden. I 2004 hadde Rikstoto 11 prosent av sin omsetning over internett. Det er mer enn det som omsettes på alle landets 11 travbaner.
-- Det tradisjonelle hestespillet har en nedgående trend, mens nettet øker. I tillegg har vi lansert spill over mobiltelefonen, sier Horn, som regner med at nettspill vil stå for 15 prosent av omsetningen i 2005.
I fjor passerte det 2,6 milliarder kroner gjennom Rikstoto-systemet. Og med nye kanaler som mobilspill, hvor du kan registrere deg og spille over sms ved å bare taste V65 samt beløp, krever sitt av it-infrastrukturen. I tillegg kan man nå kjøpe Lyntoto hos Ica-butikkene.
It-sjef Bjørn Melbye sier at Rikstoto i forhold til spilleselskapet Norsk Tipping er en liten organisasjon.
-- Likevel må vi gjøre store investeringer i forhold til sikkerhet og opptid siden vi behandler store summer. Vår strategi er å være effektive og ha standardiserte systemer, sier han.
Dyr nedetid
Ifølge Bjørn Melbye er det lett for Rikstoto å regne på kostnadene med nedetid.
-- Hvis vi er nede på it-siden 10 minutter før et løp starter, er det penger rett ut vinduet. Vi vil aldri kunne ta igjen den omsetningen, sier han.
Derfor mener han alle systemer ikke er like viktige. Det må prioriteres.
-- Vi må hele tiden vurdere den nyeste teknologien. Vi er ikke på "bleeding edge", men en "fast follower". Vi har spart mye på blad-servere og med sentralisert lagring med SAN. Web-baserte grensesnitt har gjort en avansert it-infrastruktur lett å administrere, sier Melbye.
Tidligere betalte Rikstoto Microsoft for 14 databaseserverlisenser. Nå er all data samlet på en database, dermed er 13 lisenser spart.
-- For meg er det to ting som teller; kostnadsbesparelser og effektivisering, sier Bjørn Melbye.
Når folk spiller på hest hos Rikstoto behøver de ikke å vente i fjorten dager for å få pengene Avregning og pengeutbetalinger gjøres umiddelbart etter løpet, enten det er på travbanen, mobilkontoen eller på internett.
-- Det er kritisk for oss å gjøre beregninger raskt. Det viktig å få ut gevinstene slik at spillerne kan bruke pengene på nytt igjen, sier Melbye.
Outsourcing utelukket
På spørsmål om Rikstoto har vurderter Linux for å spare penger svarer Melbye:
-- Siden vi har en målsetting om en standardisert struktur kan vi ikke ha mange miljøer å forholde oss til, det kan fort bli dyrt i forhold til drift og vedlikehold. Når det gjelder lisenser så er ikke Linux akkurat gratis lenger det heller.
-- Hvor nært samarbeider markeds- og it-avdelingen?
-- På det teknologiske er det vel ikke så nær kontakt, sier Melbye.
-- Og det er kanskje like greit, sier markedsdirektør Horn.
-- Vi har ikke med it på møter med reklamebyråer eller på markedsaktiteter. It-avdelingen er til for å underbygge våre tanker. Det blir nok aldri så bra som vi ønsker, men vi er godt på vei og får løsningene raskere på plass enn tidligere, sier Horn videre.
-- Du kan gjøre mye morsomt med teknologi. Men vi må se teknologien i et forretningsmessig perspektiv og understøtte videreutvikling av virksomheten. I 2003 startet vi en prosess med å standardisere og investere i ny teknologi for å nå de forretningsmessige målene og gjøre it enklere å administrere. Det har vi lykkes med.
-- Har dere i denne prosessen vurdert outsourcing?
-- Det ble vurdert. Men vi konkluderte med at det ikke var noe å hente. Vi er ingen stor organisasjon og kunne selvsagt kvittet oss med maskinsvare om vi satte driften ut, men det er ingen stor kostnadsdriver for oss uansett. Dessuten ønsker vi full kontroll ved å ha alt inhouse. Da slipper vi å reforhandle en outsourcingsavtale hver gang vi skal iverksette noe nytt, sier Melbye.