Virtuelle pc-er i klasserommet
Sør-Fron ungdomsskole har byttet ut støyende datamaskiner med tynne klienter og virtuelle pc-er.
Sør-Fron ungdomsskole var lei pc-bråk og viftesus i klasserommet, og bestemte seg for å prøve tynne klienter i stedet.
Pc-en ble byttet ut med tastatur, mus og en tynnklient-boks med innebygget skjerm.
Herlig stillhet
Et klasserom vil aldri bli helt støyfritt. Men nå slipper elever og lærere med Sør-Fron ungdomsskole i hvert fall å irritere seg over slitsom bakgrunnsstøy fra pc-vifter.
- Hør så stille det er! Viftesuset fra rundt 20 pc-bokser er borte, og inneluften er bedre fordi pc-ene kjører på en server, sier Birger Laugsand, lærer og it-ansvarlig ved Sør-Fron ungdomsskole.
Zero Client-boksene fra Fujitsu inkluderer integrert skjerm, noe mange tilsvarende løsninger fra andre leverandører som for eksempel HP ikke tilbyr i dag. Færre fysiske komponenter betyr færre ting som kan feile og forstyrre.
Laugsand sier at det er flott å slippe uro og frustrasjon som oppstår fordi en fysisk pc feiler og forstyrrer hele klassen.
Løsningen gjør det også enkelt å kutte tilgang til internett i klasserommet, noe som er veldig kjekt for lærere som er vant med å måtte konkurrere om elevenes oppmerksomhet med nettets mange fristelser.
Mindre krevende
Løsningen i Sør-Fron er også populær i kommunens it-advdeling. Med en sentralisert løsning slipper it-folka å reise ut til klasserommene for å fikse pc-problemer. De aller fleste ikke-fysiske dataproblemene kan nå løses fra kontoret.
- 20-30 fysiske pc-er i klasserommet kan gi mye viftestøy og varme, og vedlikeholdet på maskinene på en hel skole er ofte krevende, sier Anders Eiken, kommunikasjonsdirektør i Fujitsu Norge.
Han utdyper med å si at om en elev skulle klare å krasje den virtuelle pc-en han jobber på vil den "forsvinne" og en ny virtuell pc startes automagisk.
Dermed slipper klassen unødvendige distraksjoner mot undervisningen mens noen fikser problemet.
- Det gir en pc-opplevelse slik jeg har forestilt meg. Vi kan lever tjenester uten å ha fokus på makanikk og strøm, og det er veldig lett å skalere. Vi kan installere ny programvare på et blunk. Det er dønn stabilt, sier Jo Bartnes, IKT-sjef i Sør-Fron kommune.
Han sier at det var flere løsninger som ble vurdert før prosjektet ble avgjørelsen ble tatt om å gå for Fulitsu, og kommunen sjekket rundt i forhold til gjenbruk.
- Det vi likte mest var Pano Manager. Dette kontrollpanelet følger med når man kjøper en terminal. Det var en god bonus, sier Bartnes.
Vil ha flere
It-avdelingen i Sør-Fron kommune er veldig glade for de virtuelle pc-ene. Med en presset kommuneøkonomi, og få tilgjengelige ressurser har kommunen behov for effektive og rimelige it-løsninger.
- Ikke bare sparer vi tid og ressurser ved å vedlikeholde og utføre support sentralt, men strømforbruket er redusert med rundt 70 prosent. Dette har også en stor betydning for en presset kommuneøkonomi, sier Bartnes.
Da Computerworld ringer ikt-sjefen, er han i gang med å rulle ut tynne klienter på en av kommunens tre barneskoler.
- Vi gjorde de nye klientene klare i Pano på forhånd, og satte systemet i gang med å produsere 20 virtuelle pc-er. Innen vi fikk satt opp de nye klientene så var det klart. 20 stykker på totalt en og en halv time, sier Bartnes.
Dette er inkludert kabling og fysisk utplassering av klientenhetene.
Nå har de bestilt mer. Kommunens øvrige to barneskoler skal også over på virtuelle maskiner, og nabokommunen Ringebu har bestilt 40 enheter til sin ungdomsskole.