TEST: Sony HMZ-T1 - Klar for se helt dust ut?

For 6 000 kroner kan du få noe som tilsvarer et kinolerret rett på skallen, men er det verdt det?

Publisert Sist oppdatert

Det høres unektelig litt tøft ut å kunne sitte i ro og fred og se film eller spille uten at noen egentlig får med seg hva du ser på. Kjekt om du for eksempel føler for å se en film på senga, men ikke vil forstyrre den som ligger ved siden av deg? Med en løsning som Sony HMZ-T1 er det mulig.

Ideen er ikke ny, og det er heller ikke første gang vi har sett bittesmå skjermer plassert inne i noen som til nød kan kalles «briller» – det er kanskje mer passende å kalle det en slags hjelm. Effekten av de små skjermene som er plassert bare få centimeter fra øynene dine er noe som ifølge Sony skal tilsvare en 750-tommers skjerm sett på 20 meters avstand. Svært altså.

Flott bildekvalitet

Hjelmen, som vi altså liker å kalle den, er utstyrt med to små OLED-skjermer med oppløsning på hele 1280x720 piksler, vanlig HD-oppløsning. Med at Sony har valgt OLED har de samtidig sikret av HMZ-T1 leverer meget god kontrast og fargegjengivelse. Bildekvaliteten er upåklagelig. Det er støtte for både 2D- og 3D-innhold. 3D-effekten er god både i spill og film.

For å levere lyden har Sony plassert det som ser ut som to veldig puslete hodetelefoner i hjelmen. Heldigvis er det slik at skinnet noen ganger kan bedra, og de tilsynelatende simple hodetelefonene leverer overbevisende lyd. For å sikre en skikkelig «kino-opplevelse» leverer HMZ-T1 simulert kringlyd, og effekten er jevnt over god.

Sony HMZ-T1 kobles til lydkilden ved hjelp av en prosessorenhet som plasseres i nærheten av det som skal sende bildesignalet. Du kobler hdmi-kabel direkte fra kilden, og så kan du koble ytterligere en hdmi-kabel videre til tv-en din om du heller vil ha bildet der. Det kan være like greit å koble til kabel nummer to med en gang.

Uskarpt mot sidene

Idet du starter opp HMZ-T1, må du stille inn bildet slik at alt ikke går helt i kryss rett foran øynene dine. Dette gjør du ved hjelp av to skyvebrytere under hjelmen. Det fungerte for vår del fint å få bildet skarpt midt i, men ut mot siden var det verre. Vi fikk aldri bildet helt skarpt med mindre vi trykket skjermhjelmen godt inn mot hodet, noe som ikke var videre behagelig.

Vi har i all hovedsak hatt Sony HMZ-T1 koblet til Playstation 3-konsollen på hjemmekontoret, og brukt hjelmen til både spill og Blu-Ray-filmer. I alle fall så lenge vi har orket.

Det er nemlig slik at gode skjermer og overbevisende lyd ikke alltid er nok. Komfort kan det også være en fordel å ha med på laget. Og der kommer dessverre Sony HMZ-T1 til kort.

Au, au, au

Med en vekt på nesten en halv kilo for selve hjelmen er det duket for en heftig utfordring for nakken din, spesielt siden omtrent all vekten er plassert god utenfor pannebrasken og ansiktet ditt. Hodet ditt blir altså relativt fortungt.

Vekten er én ting, enda verre er det med komforten på Sony HMZ-T1. For at hjelmen skal sitte fast på hodet, må du stroppe den godt fast. To bøyler plasseres bak på hodet, mens en pute i overkant av selve hjelmen blir hvilende (trykkende) mot pannen din.

For å få et noenlunde skarpt bilde, er du avhengig av å feste hjelmen relativt stramt, noe som takket være mye hardplast, en alt for hard pute i front og en vond bøyle, ikke er spesielt behagelig.

Nå du i tillegg har en nesebro på hjelmen som er av hard gummi, og som i alle fall presset hardt på nesen min, blir det ikke lenge det fungerer å bruke hjelmen av gangen.

Etter under en time med film eller spill var det på tide med en pause – en lang sådan – før det igjen var på tid å fortsette det vi holdt på med. Vekten er også en faktor som spiller inn her. Det blir rett og slett slitsomt for nakken å holde hodet oppe i lengden. Det beste var å lene seg godt tilbake i stolen, omtrent til liggestilling, for å spare nakkemusklene. Alternativet er å lene seg godt frem og bruke hånda som støtte for hodet og hjelmen.

Konklusjon

Ideen med Sony HMZ-T1 er tøff. Her kan du få levert noe som tilsvarer et enormt kinolerret rett på skallen, og det med støtte for både 2D og 3D i både spill og film.

Takket være OLED-skjermer er bildekvaliteten meget god, gitt at du klarer å få bildet skikkelig skarpt – noe vi hadde problemer med. Lyden er også bra.

Det som ikke er bra er komforten. Den er rett og slett «bånn i bøtta». Takket være en ubehagelig hodebøyle og pannepute, og ikke minst den høye vekten, klarte vi sjelden å bruke hjelmen særlig lenge av gangen. Det er jo litt trist med et produkt som koster rundt 6 500 kroner. For den prisen kan du i dag få en helt kurant tv i stor størrelse, og du trenger ikke en gang binde den fast til hodet for å se film eller tv.