Auksjonerer bort frekvensansvaret

I overskuelig fremtid vil frekvenser gå på auksjon. PT gir vinnerne frie tøyler for bruk og vidersalg.

Publisert Sist oppdatert

Post- og teletilsynet auksjonerer bort frekvenser for økt konkurranse. Det er auksjonsvinneren som får administrere frekvensområdet.

- Selskapene har bedre kunnskap enn myndighetene om bruk av frekvensene. De får selv muligheten til å administrere frekvensene, og kan også drive med videresalg om de ønsker. Vi har ingen instruksjoner på hva som skal omsettes, sier John-Eivind Velure, seksjonssjef i Post- og teletilsynet.

2,6 gHz

Han har møtt opp på Nortib-konferansen for å fortelle telefolket om hva som skjer med frekvenser for tiden. Blant annet trekker han frem frekvensene 2500-2690 mHz, eller 2,6 gHz om du vil.

- Det er et aktuelt kommende bånd for fremtidens mobiler, 4G. Vi hadde auksjon på slutten av fjoråret der alle tillatelsene var utauksjonert som teknologinøytrale, slik at man kunne gjøre hva man ville innenfor den geografiske grensen. Vi hadde delt inn landet i seks regioner, sier han.

Vinnerne var i hovedsak Netcom, Telenor, og Craig Wireless. Også Hafslund Telekom og Arctic Wireless vant for noen områder.

LES OGSÅ: Telenor og Netcom får bygge LTE

Men alle ville ha frekvenser for nasjonal bruk. Dermed gikk alle inn i forhandlinger og la kabalen seg i mellom.

- Det ble nasjonale frekvenser etter annenhånds omsetning, sier Velure.

- Det er markedet som har gjort at de har blitt regionale.

900-splitt

Han mener det er svært viktig å tillate videresalg for å løse eventuelle ineffektive utfall fra auksjonen når det går regionalt.

- Aktørene håndterer dette selv, sier han.

Ellers møter tilsynet utfordringer med at 900-nettet er fullt, mens det er ledig kapasitet i 1800-nettet. Disse frekvensene er GSM-frekvenser. I tillegg er det en viss splitting av selskaper på 900-nettet, Netcoms to blokker ligger skvist mellom en dobbel telenorblokk.

Ifølge Velure er dette uhensiktsmessig.

- Det er en målsetning å samle blokkene til leverandørene, selv om det ikke er noe problem for GSM. Man får bedre frekvensutbytte ved å samle båndene, i alle fall når man går over til 3G.

Velure sier tilsynet vil oppfordre leverandørene til å løse dette seg i mellom, og at det ikke er noen stor kvalittetsforskjell på GSM-båndene.

Mye opp for salg snart

Av andre kommende auksjoner sier han det kommer auksjon på 23 gHz radiolinjebånd allerede 12. november.

1790-1800 radioaksess, som trådløst bredbånd, vil komme ut for auksjon tidlig i 2009.

Når det gjelder frekvens 790-862 er det foreløpig uavklart hvilke frekvenser som blir tilgjengelig og om det blir begrensinger i hvilke tjenester som skal kunne tilbys på disse ettersom en høringsrunde knyttet til dette for tiden er til behandling.

Ikke evig. Ennå.

Velure forteller at de forskjellige frekvensene er lisensiert bort i en tidsperiode på 12-15 år. Når tiden utløper gjelder samme prinsipper som for de nye auksjonene.

- Det er ingen forlengelse, det er ny tildeling. Alle kan søke på dem, og om det er større etterspørsel enn tilbud auksjoneres de bort.

På sikt leker tilsynet imidlertid med tanken om å la markedet selv råde.

- Vi vurderer å øke tiden, og der er tenkelig å dele ut frekvenser med uendelig varighet om det fungerer bedre, sier han til Computerworld.