Trygler om fresespor-muligheter
I påvente av de nye graveforskriftene, legger telenor seg ned på kne og ber om åpning for microtrenching.
Fiberbransjen venter i spenning på de nye graveforskriftene fra Samferdselsdepartementet, som er varslet å komme før statsråd Marit Arnstad tar ferie.
Problemet bransjen har, er at de må forholde seg til 428 ulike regelverk for utbygging. I enkelte lokalregler hos kommunene har det vært vanskelig, om ikke umulig, å bygge.
Mye av problemet ligger i krav om gravedybde. Om kravene er at fiberen skal legges for langt ned, må det i tillegg til å graves dypere også graves bredere. Da kan det ende med å koste mer enn det smaker for operatørene.
Trygler om fresespor
Nå ber Telenor, kringkastet via byrået Newswire, på sine knær om at det nye reglementet åpner for såkalt microtrenching, eller fresespor.
Med denne metoden freser man et spor i asfalten, der kabelen kan legges ned 15-20 centimenter under overflaten.
– Med microtrenching kan vi legge rundt 150 meter bredbånd per dag, mot 40 med vanlig graving, sier divisjonsdirektør Harald Krohg i Telenor.
– I forskriftsforslaget fra 2007 er kravet at fiberkablene legges 60-80 centimeter ned i veien, som praksis betyr å grave opp hele veibanen.
Felles regelverk
Telegiganten håper i tillegg til et rimelig krav til gravedybde at alle kommunene får et felles regelverk.
– I dag bruker vi altfor mye tid og ressurser på å forholde oss til ulik praksis og regelverk fra kommune til kommune, sier divisjonsdirektør Harald Krohg i Telenor.
Graving utgjør rundt 80 prosent av kostnadene ved utbygging av høyhastighetsbredbånd, påpeker Newswire.