En av to sliter med digitaliseringen
Frykt for digitalt klasseskille.
Halvparten av befolkningen sliter med å holde følge med den digitale og teknologiske utviklingen i samfunnet i dag, og syv av ti frykter at det vil oppstå et digitalt klasseskille, ifølge en pressemelding.
-- Dette er alarmerende høye tall. Den teknologiske utviklingen venter ikke på noen, så disse tallene viser at vi har en stor jobb å gjøre med å gi god opplæring og informasjon om digitaliseringen av samfunnet. Her trengs en nasjonal dugnad, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.
Store forskjeller mellom kjønn og alder
Tallene er hentet fra en ny undersøkelse utført av analysebyrået Norstat, og det er store forskjeller mellom kjønn og alder.
54 prosent av kvinnene i undersøkelsen sier de synes det er krevende å holde følge med den digitale og teknologiske utviklingen, mens 43 prosent menn sier det samme.
Kun 28 prosent oppgir det samme i alderen mellom 18 og 34 år, mens i alderen fra 34 til 50 år så svarer 50 prosent at de synes det er krevende, mens i tallet er 66 prosent for de i alderen 50-79 år.
Det er også de eldste som frykter et digitalt klasseskille: 81 prosent i alderen 50-79 år svarer ja på dette spørsmålet.
Digital velferdsteknologi
-- Ny teknologi kan forebygge ensomhet og gjøre at dagens 65-åringer kan bo lengere hjemme ved hjelp av velferdsteknologi. For 65-åringen er digital kompetanse avgjørende for god livskvalitet i alderdommen. Derfor jobber vi for at eldre skal få kunnskap og opplæring i bruk av nettbrett og smarttelefon, sier generalsekretær Harald Olimb Norman i Norsk Pensjonistforbund.
Telenor tilbyr en rekke kurs i digital kompetanse for å heve nivået i forskjellige befolkningsgrupper, ifølge Svendsen.
-- Bruk Hue kampanjen, Den digitale foreldreskolen og Mobil-Lappen er tiltak for å styrke barns og foreldres digitale nettvett, mens Internett for Alle er et landsdekkende kurs vi arrangerer for nybegynnere og seniorer som trenger litt hjelp for å komme ordentlig i gang med internett og apper på mobil og nettbrett. Nå håper vi flere bidrar i dette viktige arbeidet, og ikke minst at myndighetene tar trusselen om et digitalt klasseskille på alvor. Teknologien er for alle, ikke for noen få, sier Svendsen.