SKJERMTEST: Monstertest av 21 skjermer på 22 og 24 tommer
Skjermer skal være store, brede og kunne vise alt fra tekst til HD-materiale. Vi har testet 21 skjermer i størrelsene 22 og 24 tommer.
Store skjermer er ikke lenger noe uvanlig syn i de tusen hjem. Ikke på hjemmekontor eller på jobben heller. det som tidligere var regnet som store skjermer er nå i ferd med å bli erstattet av størrelser på 22 og 24 tommer. Det er dette som er i ferd med å bli standardskjermen. Det er heller ikke vanlig å se skjermer med det gamle størrelsesforholdet lenger. Nå er det definitivt bredformatet som gjelder.
Fordelen med bredformat er at man lettere får utnyttet kombinasjonen av stor skjermflate og høy oppløsning til å sette websider eller applikasjoner ved siden av hverandre. Et godt eksempel på dette er vanlig tekstbehandling og en nettleser. I min egen jobbsituasjon trenger jeg å sjekke fakta eller tekniske spesifikasjoner mens jeg skriver, og bredformatskjermene tillater dette. Spesielt er dette riktig for 24-tommerne, der man har enda høyere oppløsning.
Mye mer
En annen grunn til at det er bredformatene som gjelder er at skjermer og datamaskiner ikke lenger bare brukes til kontorapplikasjoner. Å bruke disse store skjermene til spill, og ikke minst video, blir stadig mer vanlig. Alle filmer kommer i bredformat og i og med at man benytter datamaskinen til å vise film er valget såre enkelt. At disse skjermene nå også håndterer HD-materiale, gjør ikke dette mindre viktig.
Den store variasjonen i bruksområder, fra spill til bildebehandling, og ikke minst film i HD, setter nye krav til tilkoblingsmuligheter. Det holder ikke lenger med bare DVI, man trenger også tilgang til porter som HDMI for å kunne utnytte mulighetene maksimalt. Det gjelder forøvrig også tilgang til videoinnganger generelt.
I og med at så mange nå bruker skjermene til blant annet bildebehandling er det ikke lenger luksus å kunne forlange en usb-hub i skjermen. Behovet for denne typen tilkobling er stort og det er svært praktisk med noen ekstra usb-kontakter i skjermen. Flere burde også ta opp Dells trend med å integrere minnekortlesere i skjermen. Dette er også usedvanlig praktisk og en funksjon du vil lære deg å sette pris på.
Hva trenger jeg
Et godt spørsmål uten et entydig svar. Bildekvaliteten må komme først, men den skal også tilpasses bruksmønsteret. Skal du stort sett benytte skjermen til kontorapplikasjoner trenger du sannsynligvis ikke en skjerm med all verdens tilkoblingsmuligheter. Du trenger heller ikke en skjerm som er lynrask og kan vise spill og video uten problemer. Det du da trenger er en skjerm som er god til å vise tekst og kan gjøre dette uten forstyrrelser.
Driver du mye med bildebehandling er riktige og gode farger svært viktig. Selvsagt er kombinasjonen av alle disse elementene noe som svært mange ønsker seg, men da må man også være villig til å betale for gildet.
Skjermene i denne testen er av en gjennomgående høy kvalitet, men det er også noen som faller gjennom. Det er liten vits i å bruke flere tusen kroner på en skjerm som ikke oppfyller de kravene du har til den. Les testen og vurder selv hva som er viktigst for deg. Det er ikke sikkert at testvinneren nødvendigvis passer nettopp ditt bruk best. Det kan godt hende du blir like fornøyd med en skjerm som ikke har like mange funksjoner og dermed er noe billigere.
Slik har vi testet
Vi har brukt et program som er spesialdesignet med tanke på testing og kalibrering av dataskjermer. Programmet heter Pantone ColorVision Spyder2PRO 2.0. Programmet er et av de mest anerkjente programmene på markedet for denne typen tester og benyttes av de fleste seriøse amerikanske og europeiske datablader. Programmet er meget avansert og inneholder testmuligheter for stort sett det meste. Det mest positive med Pantone ColorVision er imidlertid det at programmet benytter en maskinvarebasert kalibreringsenhet for å kalibrere skjermene – uavhengig av testerens øye. Det må likevel understrekes at når de endelige avgjørelsene tas er det umulig å ikke til en viss grad trekke inn testerens egen opplevelse og vurdering av den endelige kvaliteten på bildet.
I tillegg til dette benytter vi programmet DisplayMate som inneholder et stort sett med testelementer for skjermer. I denne delen kan vi teste fargegjengivelse, skarphet og håndtering av gråtoner, for å nevne noen av elementene. Dette programmet har også egne testsekvenser med tanke på hurtige bevegelser slik at vi også sikrer at dette kommer med som et testelement etter hvert som skjermene stadig blir brukt til langt mer enn bare tekstbehandling og enkle bildebehandlingsoppgaver.
Hver skjerm testes individuelt før vi begynner en sammenlignende test. Vi kjører alle skjermene gjennom den samme rekkefølgen av tester. Deretter settes skjermene opp mot hverandre. Til dette benytter vi en høykvalitets signalfordeler som gjør oss i stand til å koble opptil seks skjermer samtidig til en signalkilde uten merkbart tap av signalstyrke- eller kvalitet. Fra hver serie på x antall skjermer velger vi ut de to beste fra hver serie, som deretter testes mot hverandre.
>> NESTE SIDE: Acer AL2216WSD >>