TEST: Nokia N900 - En pc i lommen

Nokia N900 er en Linux-basert pc forkledd som en mobiltelefon. Vi har testet den.

Publisert Sist oppdatert

Nokias nye flaggskip N900 er en annerledes telefon. Den benytter Nokias Maemo-plattform, som er basert på Linux-kjernen. En kraftig 600 MHz ARM Cortex-prosessor, et svært elegant og brukervennlig grensesnitt og mulighet til å laste ned og kjøre avanserte programmer gjør at N900 fremstår nesten som en liten pc i lommeformat.

Det første vi la merke til er at N90 er forholdsvis tung (181 gram) og ganske tykk i forhold til de fleste andre moderne telefoner. Høyde og bredde er imidlertid ganske gjennomsnittlig, og telefonen er ikke større enn at den fint sklir ned i bukselommen.

Den 3,5 tommer store skjermen er ikke av den kapasitive typen som brukes i blant annet iPhone, og normalt betyr det at du må trykke litt hardt på skjermen for at den skal reagere. Men skjermen på N900 var faktisk så følsom at vi i starten faktisk trodde den var kapasitiv. Helt til vi så den medfølgende pennen – som vi vel å merke aldri fikk bruk for, takket være et «fingervennlig» brukergrensesnitt. Det kreves kun et lett trykk for at skjermen skal reagere. Det er dessverre ikke støtte for multitouch, det vil si bruk av flere fingre samtidig på skjermen.

Godt tastatur

Telefonen har et fullt qwerty-tastatur som skyves ut på venstre side av telefonen. Tastaturet har norske tegn, og selv om vi synes tastene sitter litt tett slik at det er lett å treffe tasten ved siden av den du trykker på, så er likevel tastaturet ganske godt å skrive på.

Noe av det viktigste på en proffmobil er etter vår mening at du har et skikkelig kontaktregister som gjør at du raskt kan finne igjen den personen du vil sende en e-post til eller ringe til. Dette fungerer veldig godt på N900. Hvis du begynner å taste et navn på det fysiske tastaturet når du befinner deg på startskjermen, vil telefonen automatisk søke etter dette navnet i kontaktlisten. Du kan også begynne å taste inn et telefonnummer, og telefonen viser automatisk det numeriske tastaturet. Når du mottar en sms kan du raskt lagre nummeret som en ny kontakt.

Det er lett å bli overveldet av alle funksjonene til en så avansert telefon som dette, og i farten nesten glemme at en telefon jo også skal brukes til å ringe med. Vi synes kanskje nettopp det å ringe er litt tungvint, ettersom du enten må bruke qwerty-tastaturet til å taste inn nummeret, eller må lete deg frem i menyer eller på en av startskjermene til du finner ikonet med telefonrøret og så trykke dette for å komme til oppringingsmodus. Vi ville foretrukket en egen, fysisk knapp som umiddelbart henter opp det numeriske tastaturet.

Imponerende brukergrensesnitt

Maemo er etter vår mening ett av de beste brukergrensesnittene vi har sett på en mobiltelefon. Du har fire startskjermer som du raskt kan veksle mellom ved å dra fingeren sidelengs over skjermen. Startskjermene kan tilpasses med ulike miniprogrammer, snarveier til kontakter eller bokmerker til nettsider.

Øverst i venstre hjørne er det et lite symbol som henter frem hovedmenyen på telefonen. Denne menyen ligner på menyen du finner på Nokias Symbian-baserte telefoner, og har snarveier til installerte programmer og de ulike funksjonene på telefonen. Når ett eller flere programmer kjører vil du ved å trykke på symbolet i øvre venstre hjørne få frem miniatyrvisninger av alle programmene som kjører («Dashboard»), og du kan så raskt skifte til en annen applikasjon ved å trykke på denne. Dette går lynkjapt og er veldig intuitivt, og selv om det finnes andre telefoner med multitasking har vi aldri sett dette gjennomført på en så god måte som på N900. Vi opplevde at vi begynte å bruke telefonen på en helt ny måte og veksle mellom e-post, nettleser og andre applikasjoner nesten som på en pc.

Nettleseren fra Mozilla fortjener skryt. Dette er en av de absolutt beste nettleserne vi har sett på noen mobiltelefon, og den støtter også Adobe Flash. I praksis har du mye av de samme mulighetene som du har i en fullverdig nettleser på en pc.

Det meste på N900 er lagt opp slik at du skal bruke telefonen i landskapsmodus – enten med eller uten qwerty-tastaturet trukket ut. Det betyr at applikasjoner som for eksempel nettleseren eller e-postprogrammet ikke automatisk snur seg til portrettmodus hvis du holder telefonen på høykant. Vi synes dette var litt irriterende, ettersom dette er en mer praktisk måte å holde telefonen på i de tilfellene hvor du for eksempel har bare en hånd ledig. For telefonen har innebygget retningssensor, ettersom blant annet bilder jo roteres avhengig av hvordan du holder telefonen.

PÅ NESTE SIDE: Om flere funksjoner og vår konklusjon