Trådløst nett for Ola Nordmann eller Ola Fagmann?
It-bransjen hevder det blir enklere og enklere å installere trådløse nettverk selv. Det er en sannhet med sterke modifikasjoner, hevder trådløseksperten Hans-Petter Hansen.
Hans-Petter Hansen jobbet tidligere som forretningsutvikler i Cisco, som er en av verdens største leverandører av trådløs infrastruktur. Etter et kort mellomspill hos en distributøren Itegra, er han nå salgs- og markedssjef i DLink, som også pusher trådløs-utstyr.
Dette hindrer han ikke i å komme med kritikk av bransjen:
-- Jeg vet at jeg kaster stein i glasshus, men etter en flere "innimegskjælopplevelser" i forbindelse med montering av trådløsutstyr, må det gå an å gjøre dette enklere og mer lettforståelig for kunden, sier Hansen.
For mange "uforståelige" TreBokstavForkortelser
-- En ting er å finne frem i det havet av forskjellige produkter som finnes, men for Ola Nordmann blir det fort lett å kjøre av veien når 80 prosent av manualen består av TBF-er. Selv beskrivelsen av en forkortelse har fått et akronym eller TreBokstavForkortelse.
Han mener bransjen elsker seg selv og finner til stadighet opp nye akronymer, protokoller eller andre merkelige forkortelser.
-- Kan være at vi trengte den siste forkortelsen, eller var det bare for å vise seg frem ovenfor sine konkurrenter? Ikke lett å si, så fremt man ikke har doktorgrad i IKT, eller kjøper egen synonym og akronym håndbok. Jeg tuller ikke, min gamle arbeidsgiver solgte slike, sier Hansen.
Vet du hva DQPSK eller CSMA/CA står for?
Han mener det rett og slett er for vanskelig for kundene å forstå hva manualen forsøker å fortelle.
Etter en rask kikk på et datablad over en basestasjon ser det nesten ut som om det er flere TBF-er enn det det er ord. Ola Nordmann - slipp til Ola Fagmann, mener Hansen.
WLAN, LAN, IEEE, VPN, Mbps, DHCP, PPPoE, WEP, WPA, AES, RADIUS, TKIP, MIC, PSK, CSMA/CA, ACK, ISM, DQPSK, DBPSK, CCK, BPSK, QPSK, QAM, LED, SMA, 802.1x, 802.11a, 802.11b, 802.11g, SSID, DTIM, RTS, MAC, ACL, DNS, MTU, DDNS, DMZ, URL, IP, TCP, og helt sikkert mange flere.
Førstemann til å fortelle hva alle disse akronymene burde få en premie, mener trådløs-evangelisten.
Et nyttig tips er å besøke PC Worlds dataleksikon:
http://www.pcworld.no/index.cfm?fuseaction=dataleksikon
Du kan også finne mange svar ved å følge denne linken: http://www.techweb.com/encyclopedia
Bransjen bør gjøre det enklere
-- Til forsvar skal det sies at man ikke behøver å kjenne til så veldig mange akronymene for å foreta en enkel installasjon, men for å sette det opp til å bli et sikkert trådløst nettverk, vel – da blir det fort litt mer å forholde seg til, noen flere TBF-er man må lære seg betydningen av, og et definitivt behov for Ola Fagmann melder seg, sier Hansen.
Han mener it-bransjen får ta seg selv litt oftere i nakken og gjøre det enklere for Ola Nordmann å installere it-utstyr. DLink jobber eksempelvis nå for å forenkle installasjonsmanualene.
-- Jeg tror ikke Ola Fagmann er så vanskelig å få tak i – han er sikkert og finne i nabolaget ditt. Kanskje han er mellom 12 og 18 år også. Kanskje vi kan hjelpe han til å finne seg en sommerjobb – nettopp å være Ola Fagmann på heltid, slik at Ola Nordmann får kost seg trådløst i sommer på terrassen, balkongen, eller hvor Ola holder til når jobben venter like mye som det varme sommerværet, avslutter Wlan-Hansen, som kanskje burde være hans nye etternavn.