Derfor er Norge perfekt for tynne klienter
De største produsentene av tynne klienter er ikke i tvil. Norge er langt fremme, og veksten kommer til å øke drastisk.
Markedet for tynne klienter domineres av aktører som Wyse, HP og Igel. Salget øker jevnt og trutt, og Norge ligger blant de øverste nasjonene på listen over utbredelsen av tynne klienter. Under Virtualpower-konferansen på Lillestrøm denne uken var selvsagt representanter fra produsentene til stede for å snakke om den tynne fremtiden.
Global markedsdirektør i tyske Igel, Stephen T. Yeo, har blant annet lederstillinger både fra Wyse og Dell på CV-en. Selv føler han seg følelsesmessig bunnet til tynne klienter, som han spøkefullt beskriver seg selv. Yeo dro faktisk Norge rundt ved årtusenskiftet for å bedrive misjonsvirksomhet for bruk av tynne klienter.
- Tilstedeværelsen av tynne klienter i Norge er blant de høyeste i verden, befolkningstallet tatt i betraktning, konstaterer Yeo.
LES OGSÅ: Thinpower skifter navn
Han mener det er enkelte åpenbare grunner til at Norge ligger langt fremme på dette området. For det første har landet et avgjørende demografisk trekk, nemlig lav befolkningstetthet. Yeo sammenligner med Australia, som også har mer utstrakt bruk av tynne klienter enn de fleste andre land. Få mennesker spredd utover et stort geografisk område skaper grobunn for sentralisering.
- Slikt er perfekt for serverbasert databehandling, sier han engasjert, og fremhever transport og detaljhandel som områder med sterk tilvekst.
Nordisk salgssjef i Wyse, Mattias Björkman, supplerer med et annet godt poeng. Nemlig at Norge alltid har ligget svært langt fremme på bruk av Citrix-løsninger, og derfor har mye infrastruktur tilpasset tynne klienter. Wyse opplever spesielt stor interesse for tynne klienter fra offentlig sektor. Blant annet har NAV kjøpt inn 6500 maskiner.
Trøbbel med Flash
Tidligere pleide den typiske brukeren å være teknologibedrifter. Nå har maskinene blitt såpass avanserte at de kan brukes til det meste, med unntak av spilling, og har derfor blitt mer attraktive for allmennheten.
Wyse har som uttalt målsetting å få en tynn klient til å bli mest mulig lik en vanlig pc med hensyn til funksjonalitet. Selskapet skryter voldsomt av sine tynne klienters mulighet for å spille av multimedieinnhold uten hakking og irriterende oppheng. Dette gjøres gjennom teknologien TCX, som gjør at filene dekodes direkte på klienten.
Et foreløpig problem er at multimedieinnhold som leveres gjennom Flash ikke støttes, men her vil det komme løsninger i løpet av sommermånedene, skal vi tro Björkman.
- Teknologien finnes allerede, men det gjenstår å få på plass lisensavtaler med Adobe, sier han.
SATSER PÅ MULTIMEDIA: Mattias Björkman og Wyse vil gjøre den tynne klienten mest lik en vanlig pc. (Foto: Pål Dimmen) |
Tjener på virtualisering
Salget av tynne klienter har som nevnt hatt en god økning de siste årene. Men nå ser det ut til at produsentene vil oppleve en ekstra solid oppsving. Årsaken er skrivebordsvirtualisering. På grunn av den økende interessen for virtuelle pc-er, finnes det plutselig en ekstra driver for bruk av tynne klienter, og klientene er skreddersydde for løsninger fra Citrix og VMware.
- Derfor forventer vi at markedet vil vokse mellom 35 og 50 prosent i løpet av de neste 12 til 18 månedene, sier Yeo.
Björkman hevder at virtualisering allerede har hatt stor innvirkning på salget.
- VDI (Virtual Desktop Infrastructure fra VMware, journ.anm) har blitt en muliggjører for et nytt segment av folk som har valgt VMware fremfor Citrix. Dette gir oss et gratis løft.