Neste generasjons skrivebord
Citrix Systems mener alvor når de innfører begreper som Desktop 2.0 og Desktop as a Service (DaaS). Virtualisering skal snu opp ned på serverrommet og den tradisjonelle it-verdenen.
Citrix Systems har tatt syvmilssteg den siste tiden og selskapet fremstår nå langt mer komplett enn tidligere. Etter ulike oppkjøp har de kommet på banen med ende-til-ende løsninger hvor selskapets tankegang kan gjennomsyre hele veien fra serverrommet til sluttbrukeren.
Virtualisere eller ikke?
Virtualisering bringer med seg en rekke nye fordeler, men også noen ulemper og utfordringer det er viktig å merke seg. Citrix har i en årrekke vært kongen når det gjelder terminalservere og publiserte applikasjoner ved hjelp av Presentation Server. Dette produktet er døpt om til XenApp og er en viktig del av selskapets fremtidige satsing.
XenServer 4.1 og XenServer Platinum Edition er de nye produktene når det gjelder servervirtualisering. Disse er utviklet for å tildele applikasjoner til både virtuelle og fysiske servere. For virtualisering av desktoper er det XenDesktop som er det nye produktet. XenDesktop kommer i fem versjoner, fra toppversjonen Platinum til en gratis Express-versjon for opp til 10 klienter i mindre nettverk.
Dermed har Citrix nå mulighet til å kjøre terminalservere, virtualisere både servere og klienter samt sørge for at trafikken optimaliseres ved hjelp av dedikerte appliancer.
En utfordring kan være å finne ut hvilke løsninger som passer hvor. – For å rydde opp i det som kanskje kan være forvirrende, bør man dele brukerne inn i kategorier. Da finner man også ut hvilken eller hvilke serverplattformer man bør basere seg på, sier David Roussain fra Citrix til Nettverk & Kommunikasjon.
Han mener det er hensiktsmessig å operere med fem ulike kategorier: Task worker, office worker, knowledge worker, remote worker og mobile worker. For eksempel vil en task worker ha behov for en publisert desktop via XenApp, mens en office worker har størst utbytte av XenDesktop.
XenApp er altså best egnet for dedikerte oppgaver og mangler brukeropplevelsen som en ren pc vil kunne by på. Her kjøres én forekomst av operativsystemet på en server som kan betjene et sted mellom 300 og 400 brukere.
Med XenDesktop kjøres det én forekomst av operativsystemet for hver enkelt bruker. Her får man et komplett personalisert miljø og støter heller ikke på kompatibilitetsproblemer som kan oppstå med XenApp. XenDesktop leverer Windows-skrivebordet til klientene over nettverket ved hjelp av virtuell maskinteknologi og selskapets ICA-protokoll.
Disse virtualiserte skrivebordene kjøres på en sentral server, noe som forenkler administrasjonsoppgavene for it-avdelingen. Brukeropplevelsen er som en ordinær pc.
XenDesktop kommer i fem versjoner hvor Express Edition gir mindre bedrifter sjansen til å teste produktet for inntil 10 brukere uten å måtte bekymre seg for lisenskostnader.
– Det er i tillegg bedre multimediestøtte og man kan koble til tilleggsutstyr som for eksempel minnepinner, forklarer Roussain. Men dette har sin pris ettersom én bruker per OS er langt mindre effektivt hvis vi ser på serverrommet. Her kan man operere med 15-25 brukere per server.
Dermed kreves et langt større antall servere. Pris og ikke minst kapasitet på serverrommet må dermed vurderes.
I følge Roussain kunne selskapet valgt å putte XenDesktop inn som en del av XenApp, men det er to ulike kjøpegrupper. Mens XenApp kjøpes av it-administratorer og er applikasjonsdrevet, er det gjerne de som har ansvaret for klientene som snuser på XenDesktop.
– Vi ser at begge kan sameksistere fremover, sier Roussain.
Desktop 2.0
I følge Mark Templeton vil de med XenDesktop ikke benytte seg av såkalte tynne klienter.
– Nå er det snakk om å gi brukerne en High Definition opplevelse, sier Templeton.
Aktører som HP, Wyse og Igel følger opp med flere nye terminaler som er langt kraftigere og som byr på større fleksibilitet enn tidligere. XenDesktop virker for øvrig også med Windows pc-er og mac-er.
– Det tar nå minutter å levere en ny desktop, sier Templeton. Han la også stor vekt på begrepet «Desktop as a Service» (DaaS), og at det må bli slutt på at brukerne selv installerer programvare.
En lang vei å gå
Oppskriften Citrix har benyttet opp gjennom årene er å la bedrifter starte med noen få applikasjoner på terminalservere. Etter hvert som bedriften blir fortrolig med at dette fungerer bra, så utvider de gjerne med flere applikasjoner. Selskapet håper det samme skal skje med XenDesktop når det gjelder brukere av ordinære kontorapplikasjoner og de som arbeider fra hjemmekontoret.
I sin åpningstale under Citrix Synergy-konferansen i Houston kunne toppsjefen Mark Templeton fortelle at kun 7-10 prosent av x86-baserte servere er virtualisert i 2008. I 2010 vil tallet trolig ligge på 15-20 prosent. Så det er en forholdsvis lang vei å gå før virtualisering gjennomsyrer verdens serverrom.
VMware, Citrix og Microsoft følger hverandre nøye om dagen når det gjelder virtualiseringsløsninger. – Det er langt større likheter mellom Xen og Microsofts Hyper-V enn med løsningene fra VMware. Dette gjør at de også vil samvirke bedre, sier Templeton. Microsofts Bob Muglia innrømmer også at de har et betydelig svakere samarbeid med VMware enn med Citrix.
LES OGSÅ: Gratis virtualiserings-løsning fra Citrix
Muglia understreker ellers at Hyper-V vil være best egnet som virtualiseringsmotor for Windows-miljøer, mens Xen-basert virtualisering egner seg bedre for Linux-systemer. Microsofts System Center skal kunne benyttes til å støtte Linux-baserte miljøer.
Mark Templeton ser imidlertid ikke for seg at de skal kunne hamle opp med verken VMware eller Microsoft, men innfinner seg med å ligge på en tredjeplass.
– Vi har ikke noe mål om å kjempe mot VMware på virtualiseringsfronten, men når det gjelder å ha en komplett ende-til-ende-løsning er bildet et annet, sier Templeton.
VMware har imidlertid utviklet seg et godt stykke videre og ser på virtualisering som grunnsteinen i sitt videre arbeid. De satser nå på å bli et it-problemløsningsselskap og velger å gi bort sin hypervisor. Tjenester på toppen av det virtuelle nivået er selskapets videre fremtid.
Utvider Delivery Center
Hele konseptet til Citrix går under paraplynavnet Delivery Center. Under årets Synergy-konferanse lanserte selskapet tre nykommere i dette leveringssenteret. Citrix Branch Repeater er en appliance myntet på avdelingskontor. Denne er basert på Windows Server og er en nettverksakselerator som skal sørge for at brukerne på avdelingskontoret får en optimal opplevelse.
Citrix Desktop Receiver og Citrix App Receiver er programvareklienter som kjører på sluttbrukerens enhet og som håndterer mottakelsen av sentraliserte desktoper og applikasjoner. Begge disse produktene har arkitektur som støtter plug-ins fra eksisterende Citrix-infrastruktur så vel som trejdeparts løsninger.
Desktop Receiver er laget for å virke med XenDesktop, og meningen er at dette samspillet skal gi full sikkerhet og maksimal båndbreddeeffektivitet. Desktop Receiver har en Instant On-teknologi som gjør det mulig å starte virtuelle desktoper på kun noen få sekunder.
Det vanligste vil være at man finner Desktop Receiver preinstallert på nye typer terminaler. Det er også mulig å installere dette på eldre pc-er for å forlenge deres levetid. Sluttbrukere kan laste ned programvaren på sine hjemmemaskiner for å nå sin virtuelle kontordesktop hjemmefra. Klienten kan lastes ned gratis.
Citrix App Receiver er en klient utviklet for samspill med XenApp og NetScaler for å gi rask og sikker tilgang til en hvilken som helst applikasjon fra en hvilken som helst lokasjon. Klienten vil i følge Citrix være tilgjengelig for gratis nedlasting i andre halvår i 2008.
Optimaliserer web-baserte applikasjoner
Citrix kjøpte i 2005 NetScaler som hadde sitt første produkt tilgjengelig i 2000. Dette er maskinvarebaserte løsninger som integrerer en rekke ulike teknologier som lastbalansering, komprimering, optimalisering osv. – Rundt 75 prosent av de som bruker internett kommer daglig i kontakt med en NetScaler, forteller Morgan Gerhart i Citrix til Nettverk & Kommunikasjon.
Citrix demonstrerte massiv virtualisering. Her ser du også selskapets NetScaler MPX til venstre i racket. |
Nylig lanserte selskapet et nytt flaggskip i sin NetScaler-serie. NetScaler MPX er en 2 U høy enhet med en prislapp som starter på 180 000 dollar. Den kommer i to versjoner hvor MPX-15000 er utstyrt med Intel-baserte prosessorer med fire kjerner, mens storebroren MPX-17000 har åtte kjerner.
– Kjernefunksjonene har vært på plass siden 2003, men teknologier som for eksempel SSL VPN, applikasjonsbrannmur og monitorering av sluttbrukere ble integrert i 2007, sier Gerhart.
– I forhold til vårt tidligere flaggskip så går web-trafikken opptil 2,5 ganger raskere med den nye modellen. Vi har nå en gjennomstrømmingshastighet som ligger på opptil 15 Gbps, og miljøet kan glede seg over at strømforbruket halveres, forteller Gerhart.
NetScaler kan også brukes til å se når for eksempel en pool av servere trenger mer kapasitet. Den kan si i fra til Workflow Studio (selskapets rammeverk for å orkestrere og automatisere). Deretter kan XenServer få i oppgave å skru på strømmen for en ny fysisk server og innlemme denne i serverpoolen.
Via Workflow Studio kan XenServer også få beskjed om å fjerne en server fra poolen når den ikke trengs mer, og deretter skru av strømmen på denne. Dette kan forløpe automatisk og dynamisk etter behov.