Digital suksess
UKENS LEDER: Norge gjør det bra i offentlig digitalisering, med Altinn som paradeeksempelet. Nå venter vi på et «helse-Altinn».
At Norge gjør det bra i internasjonale målinger og undersøkelser om digitalisering er verken nytt eller overraskende. Norge har jobbet med dette i lang tid, og mye av det som er gjort har båret rike frukter, og det har gjenspeilt seg i undersøkelsene. Det som trekkes fram som paradeeksemplet på digitalisering i offentlig sektor i Norge er Altinn.
Altinn rundet 13 år like før jul, og startet som en enkel portal for at næringslivet skulle få en bedre måte å rapportere inn til myndighetene. Etter at også privatpersoners behov for digital innrapportering ble støttet av tjenesten ved hjelp av digital selvangivelse og skatteoppgjør, har bruken av Altinn eksplodert.
Ifølge Altinns hjemmeside har mer enn fire millioner personer nå en meldingsboks og dokumentarkiv på portalen via fødselsnummeret sitt. Over en million virksomheter er registrert der via sitt organisasjonsnummer, og siden oppstarten har Altinn tatt i mot cirka 141 millioner skjemasett inn, og sendt ut cirka 150 millioner dokumenter og vedtak fra forvaltningen ut til brukerne. «Dette har ført til innsparinger i milliardklassen for både det offentlige og næringslivet» kan vi lese på nettsiden.
Dette er en fenomenal suksess, og ifølge en OECD-rapport fra 2015 kan nesten ingen andre land vise til tilsvarende utbredelse av elektroniske tjenester til næringslivet.
Altinn er imidlertid ikke perfekt, og tjenesten har hatt grove feil, som i 2012, da brukere fikk opp selvangivelsen til andre personer enn dem selv. Det er likevel god grunn til å klappe seg selv på skulderen i Brønnøysund – Altinn har vært vellykket, og det er grunn til å imøtese nye funksjoner på plattformen med forventning.
Vi vet at majoriteten av den norske befolkningen prioriterer gode digitale tjenester i helsesektoren høyest nå. Så får vi bare håpe at denne sektoren snart får et gjennombrudd og kan lansere en «helse-Altinn», selv om vi tviler på at det skjer i 2017.