Illustrasjonsfoto: Marc Müller/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) Montasje: Kenneth Christensen

Lær av Danmark, gjør som Sverige

LEDER: Med tre sterke norske operatører kan vi kanskje få like gode og tidlige tjenester som i Sverige og lavere sluttkundepriser uten at det går på investeringsevnen løs.  

Publisert Sist oppdatert

Når Telenor og Teliasonera slår sine danske virksomheter sammen gjør de det av nød. Og fusjonen blir høyst sannsynlig godkjent av myndighetene – i motsetning til Teliasoneras oppkjøpsforsøk av Tele2 i Norge.

Telenor har over tid hatt som målsetting å eie flest mulig av sine utenlandsoperasjoner tilnærmet 100 prosent. Nylig kjøpte de seg opp til det i India og de har fått svi for bare å eie 43 prosent av Vimpelcom. På den bakgrunn er det selvsagt ikke med lett hjerte de slår seg sammen med erkerivalen Teliasonera på 50-50-basis i Danmark.

Men mye tyder på at penger veier tyngre enn ideelle strategiske målsettinger – spesielt mangel på penger. Både omsetning og resultat har lenge pekt nedover for Telenor i Danmark. I de tre første kvartalene i år tapte Telenor 86 millioner kroner i Danmark på en virksomhet som i de tre kvartalene omsatte for 3,1 milliarder kroner. Teliasonera har hatt en tilsvarende svak utvikling. Fra før hadde de to nettsamarbeid. Derfor ble nok en fusjon en bedre løsning enn å selge til Hutchinsons 3 som lenge har signalisert oppkjøpsvilje.

Tre mobiloperatører i et marked er melodien i den konsolideringsbølgen som ruller over hele Europa for tiden. Myndigheter i ulike land avviser fusjoner/oppkjøp som reduserer fra tre til to som i Hellas og Sveits og godkjenner tilsvarende fra fire til tre som for eksempel i Østerrike.

Sunn konkurranse krever tre sterke operatører mener de aller fleste aktører og analytikere for tida. Det gjør også vi. Derfor bør myndighetene stimulere til at Ice med frekvenser slås sammen med Tele2 med kunder. Sverige er det mest innovative mobilmarkedet i Norden. I Norge er profitten i høyeste laget og sluttkundeprisene for høye. I Danmark for lave. Med tre sterke norske operatører kan vi kanskje få like gode og tidlige tjenester som i Sverige og lavere sluttkundepriser uten at det går på investeringsevnen løs. Lær av Danmark – gjør som Sverige.