Ønske det, ville det ...

LEDER: 22 juli har vist hvor grunnleggende informasjonsteknologi er i moderne politiarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Det er en kjent sak at it-systemene i Politiet ikke har vært blant landets mest moderne. Det har Computerworld omtalt jevnlig. Vi antar mange trakk på smilebåndet da vi for et par år siden kunne melde at viktige systemer i Politiet ble kjørt på Windows NT 4,0, et operativsystem Microsoft ikke har sluppet oppdateringer til siden (ifølge Wikipedia) 26. juli 2001.

Smilet stivner imidlertid i lys av 22. juli-komiteens rapport som ble presentert denne uken.

Der kommer det tydelig frem at gamle it-systemer, sviktende it-kompetanse og generell liten teknologiforståelse i ledende posisjoner trolig har kostet mennesker livet på Utøya.

Det viser i sin grusomhet hvor grunnleggende informasjonsteknologi er i moderne politi- og beredsskapsarbeid og hva konsekvensene kan bli når dette området neglisjeres.

Komiteleder Alexandra Bech Gjørv kommenterte på mandag at den intellektuelle forståelsen av at sikkerhetsarbeid er viktig har vært der, men at evnen til å omsette dette i faktisk handling i liten grad har vært til stede. Det gjelder også når det kommer til informasjonsteknologi i Politiet.

Det er et åpenbart misforhold mellom erkjennelsen av at it er en sentral brikke (som alle ser ut til å være enig i) og den faktiske handling det har utløst.

Til syvende og sist er dette et uttrykk for at ledelsen i Politiet og Justisdepartementet ikke har gjort jobben sin. Mangel på kompetanse og et gammeldags syn på hvilke verktøy som må ligge til grunn for et effektivt politi i 2012, er bakgrunnen. Det må få en konsekvens, og mye taler for at nye koster som erkjenner og forstår teknologiens rolle må få ta over. På en annen side har 22. juli åpenbart vært en vekker.

Uavhengig av hoderulling har informasjonsteknologi tatt et kraftig byks på Politiets prioriteringsliste.

I mangel av andre lyspunkt etter 22. juli får vi ta med oss det.