Unngår uu-bøter
Uu-tilsynet melder at fire kommuner har klart å rette feil og dermed slipper dagbøter.
Etter en kontroll Uu-tilsynet gjennomførte i vår, ble det avdekka feil på nettsidene til seks kommuner og i elleve digitale læremiddel som disse kommunene bruker. Det ble avdekka feil som går utover elevene i alle kontrollene, sier Uu-tilsynet i en pressemelding.
Den 2. oktober sendte tilsynet ut varsel til fire kommuner som ikke hadde rettet feil i tide. De fikk frem til 13. oktober på å rette hvis de ville unngå dagbøter. Siden kommunene rakk fristen, avslutter tilsynet sakene.
Unntaket er Bodø kommune, som ikke fikk rettet alle feil i læremidlet Showbie, men her er tilgangen stengt for brukere enn så lenge.
– Vi ser at tilsyn virker. Kommunene og leverandørene har tatt dette på alvor og gjort en god innsats. Av alle løsningene som ble kontrollert, er det en løysing som ikke kom i mål. Det er i alle sin interesse at feilen blir rettet, og det er et godt steg framover at læremidlene nå er bedre å bruke for flere elever, sier tilsynsdirektør Malin Rygg.
Leverandører må være i forkant
Hun sier tilsynet håper at både kommunene og leverandørene fortsetter det gode arbeidet slik at også elever med nedsatt funksjonsevne får glede og nytte av disse læremidlene i tida framover.
I vår hadde uu-tilsynet en kontroll som avdekket feil som bryter krav om universell utforming av ikt. Det innebærer at de digitale læremidla ikke kan brukes av alle, og kommunene bryter med krav i likestillings- og diskrimineringsloven. Det er kommunen som kjøper inn løsningene som har ansvaret for at løsningene følger kravene. Tilsynet har nå dialog med leverandører og bransjen om hvordan de kan etterleve krav fremover.
– Leverandører må være i forkant. Dette området har fått økt oppmerksomhet og vi vil fortsette med å følge opp denne sektoren. Leverandører må uansett ha oversikt over status for universell utforming i produktene de tilbyr, siden kommunene nå har fått det nye kravet om tilgjengelighetserklæring. Det er derfor viktig at leverandørene fortsetter det gode arbeidet med universell utforming, også etter tilsynet er ferdig, og vi ser fram til å ha en dialog med bransjen om dette framover, avslutter tilsynsdirektør Malin Rygg.
Kravet til tilgjengelighetserklæring gjelder virksomheter i offentlig sektor, som brukes løsningen uustatus til å følge kravene. Flere offentlige virksomheter deltok i pilotprosjektet for løsningen i fjor.