Vi tjener for lite

De fleste europeere syns de får for lite lønn. Også blant nordmenn er det stor misnøye med betalingen.

Publisert Sist oppdatert

To av tre europeiske arbeidstakere mener at de er underbetalt i jobben i forhold til innsatsen deres. Bare 30 prosent føler at deres lønn er i samsvar med deres prestasjon og bidrag, mens fire prosent mener de jobber for lite og er overbetalt for det de gjør.

Dette kommer frem i en ny oppdatering av Stepstones kontinuerlige undersøkelse på det europeiske arbeidsmarkedet. Undersøkelsen foretas i åtte land, blant dem Norge.

Norske arbeidstakere er mest fornøyd med forholdet mellom inntektene og arbeidsinnsats, men til tross for det, er flertallet ikke tilfreds.

Det er 39 prosent fornøyde norske arbeidstakerne, litt høyere enn Nederland (36 prosent) og Danmark (35 prosent). I Italia er bare 19 prosent fornøyd med inntektene.

Tror vi er mer verdt

Største delen av europeerne mener de fortjener mer penger for innsatsen. For hele Europa er dette tallet 66 prosent. Nordmenn er minst grådige, men fremdels tror 57 prosent at de yter mer enn de får betalt for.

Også her følger Nederland og Danmark (begge 61 prosent) etter Norge. Og Italia er mest misfornøyd, igjen. Hele 78 prosent mener de jobber mer enn de får betalt for. Tyskland følger etter, med 71 prosent.

- Vi har gode regler i Norge, og jeg tror de fleste føler seg på plass på jobben sin. Jeg får følelsen at norske arbeidstakerne i snitt setter større pris på arbeidsplassen sin, sier Kjetil J. Olsen, norgessjef i Stepstone, til Computerworld.no.

Tjener sjelden for mye

Ikke overraksende er det svært få som mener de får mer betalt enn det de jobber for. Det er vel ikke mange av oss som ønsker lavere lønn.

Bemerkelsesverdig nok er franskmenn mest beskjedne. I Frankrike mener seks prosent at de får for mye betalt. Norge ligger her på Europa-snittet med 4 prosent.

- Tallene er en antydning. Vi må ikke glemme at andre faktorer enn penger påvirker hvor fornøyde vi er på jobben. I tillegg er i Norge forskjellene mellom ledersjiktet og vanlige ansatte forholdsvis mindre enn i andre land, sier Olsen.

Undersøkelsen ble gjennomført gjennom StepStones nettsider og dekket 9.894 jobbsøkere i Tyskland, Danmark, Sverige, Norge, Italia, Belgia, Nederland og Frankrike. For å lese hele resultatet, se her.

Tallene er ikke spesifisert per bransje, men allerede i juni sa Olsen at det er på tide at it-ansatte krever mer lønn. Aetat meldte torsdag at it-ledigheten har gått ned 21 prosent.