Villedende Nettfart.no?

KOMMENTAR: TV2 og PT kritiserer bredbåndsleverandørene. Problemet kan imidlertid også være PT sin statistikk.

Publisert Sist oppdatert

TV2 og Post og Teletilsynet (PT) presentert i gårdages TV2 Hjelper deg-sending at de fleste bredbåndsleverandørene ikke leverer den hastigheten «de lover». Sentrale faktorer for hvilken hastighet man kan oppnå og faktorer som kan påvirke hastigheten som måles nevnes ikke.

Nettstedet Nettfart.no (som drives av PT) har aldri gitt meg hastigheten som min bredbåndslinje har. Da jeg tidligere på dagen i går brukte Nettfart.no fra min bredbåndsforbindelse hjemme fikk jeg halvparten av opplastingshastigheten jeg har. Nå på morgenkvisten i dag er resultatet det samme. Har jeg testet mot for eksempel Speedtest.net eller overført filer til servere på jobb får jeg rett og slett mer enn hva min bredbåndsleverandør lover. Også på en 100 Mbps testlinje på jobb blir ikke hastigheten for Nettfart.no så god som hos andre aktører.

Nettfart.no benytter samme måleteknologi som Speedtest.net, men jeg vil anta at det benyttes andre servere ut i fra at resultatene blir såpass forskjellig. For forskjellige nettleverandører kan veien fra kunde til serverene det testes mot også være forskjellig – og mindre optimal. Uten at det er nettleverandøren sin feil. Nettfart.no oppgir at testene er mot en server som er tilkoblet NIX1 i Oslo. Hos en del andre aktører for måling av netthastighet gjøres det først en ping-basert vurdering og så velges det å kjøre testen mot et utvalg av servere.

Feilfaktorene i statistikken fra Post- og Teletilsynet er potensielt mange. I reportasjen kommer det fram at man bør koble pc-en til med kabel og avslutte andre programmer, men det poengteres ikke at det er (sannsynligvis mange) brukere som utfører testen uten å ta skritt som gjør at resultatene skal bli mer korrekte. For eksempel:

  • En del brukere vil kunne ha raskere bredbåndsforbindelse enn deres trådløsnett hjemme kan levere – spesielt hvis man er et stykke unna aksesspunktet. Mange har også dårlige aksesspunkt/wlan-rutere.
  • En del brukere vil teste fra mobile enheter som nettbrett og mobiltelefoner, der wlan-implementasjonene på mange enheter knapt kan maksimere enn ADSL2-linje.
  • En god del pc-er har wlan-implementasjoner som ikke er god nok til å utnytte en rask bredbåndsforbindelse.
  • Mange brukere kan kjøre testen samtidig som det annen belastning på nettverket.
  • En del vil bruke nettfart.no når de merker at noe er galt og de føler at hastigheten er dårlig. Kanskje er det noe galt også – og feilen kan ligge lokalt hos kunden. Her kan testene bli kjørt gang på gang under feilsøkingen.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Akkurat nå sitter jeg på hjemmekontoret. Min bredbåndsforbindelse er fiber på 60/60 Mbps. Jeg har en helt ny pc fra Sony inne til test. På min stasjonære pc får jeg i overkant av 60/60 Mbps via trådløst nettverk. På den bærbare pc-en fra Sony får jeg ikke mer enn rundt 10 Mbps nedlastingshastighet – det gjelder både Nettfart.no, Speedtest.net og reelle filoverføringer. Hvorfor trådløsthastigheten på denne pc-en er såpass lav er noe jeg må prøve å finne ut av i forbindelse med min test. I tillegg testet jeg nå med en bærbar pc fra Dell – der igjen er hastigheten 60 Mbps.

I statistikken kan man for eksempel se at Altibox sitt 100/100-abonnement er av de som kommer dårligst ut. På opplastingshastighet er de aller dårligst. Med 100 Mbps vil det raskere kunne bli feil. Selv med kablet 100 Mbps nettverk vil man gjerne ikke få 100 Mbps – her må Gigabit Ethernet til. Selv med et godt aksesspunkt/wlan-ruter vil mange få problemer med å klare denne hastigheten om det blir noen meter og en vegg eller to til der man tester fra.

Samtidig – ut i fra testene vi har gjort ser det ut som Nettfart.no har problemer med å håndtere høy opplastingshastighet. Spørsmål her er jo også om man i statistikken har fjernet resultater som virket «unaturlige»?

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

Begrensninger med DSL

NGT er leverandøren som ifølge reportasjen gjør det dårligst. Her må jeg si at jeg undrer meg litt over hva NGT uttaler at problemet kan være – nemlig at testene må ha blitt utført på tider av døgnet hvor det er høy belastning i deres nett. Forklaringen skulle vel heller ligge i DSL-teknologiens natur?

Jeg har hatt ADSL2-abonnement fra NGT i to forskjellige hus. Da jeg bestilte abonnement fikk jeg i begge tilfellene klar beskjed fra NGT at jeg ikke kunne regne med mer enn cirka henholdsvis 15 og 12 Mbps som maksimal hastighet på grunn av avstanden mellom sentralen og huset. Det var forøvrig omtrent det jeg også fikk, mens andre aktører på markedet i området maksimalt kunne ha gitt meg 8 Mbps uten at det var så mye rimeligere. En annen faktor som her kan påvirke er linjekvalitet fra sentral til hus. Linjene mellom sentral og hus er det ikke NGT som eier og innad i huset kan det også være faktorer som gir forstyrrelser som påvirker hvilken hastighet forbindelsen kan settes opp med.

At de her markedsfører med "opptil"-hastigheter synes jeg er greit og forståelig ut i fra de faktorene som ligger til grunn. Naturligvis kunne DSL-leverandørene satt opp en modell der man skulle betale for det man fikk – jeg tipper imidlertid det hadde blitt en god del ekstra administrasjon, spesielt når kunder testet sin hastigheten – med feilkilder – og klagde over at de ikke fikk hastigheten de betalte for. Det er dermed ikke sagt at det blir så mye rimeligere med å gjøre det på denne måten.

At en del DSL-kunder imidlertid ikke får en forespeilet hastighet – selv tatt begrensningene i teknologien med i beregningen – er det ingen tvil om. Poenget her blir imidlertid at feilkildene for Nettfart.no blir mange.

LES OGSÅ:

Irriterende wlan