- Windows 7 spiser minne
Windows 7 bruker dobbelt så mye minne som XP, hevder selskap.
Devil Mountatin Software registrerer statistikk fra over 21.000 datamaskiner i sitt Expo.performance.network (Xpnet). Deres data viser at 86 prosent av datamaskinene som kjører Windows 7 regelmessig bruker 90-95 prosent av tilgjengelig minne. Det resulterer i flaskehalser ettersom datamaskinene må gå over til hardiskbasert virtuelt minne for å håndtere sine arbeidsoppgaver.
86 prosent er mer enn dobbelt av maskiner som kjører Windows XP, hvor prosentandelen er 40. Og dette til tross for at 7-maskinene har mer minne. Xpnet-maskinene med Windows 7 har i snitt 3.3 Gb minne, sammenlignet med 1,7 hos Windows Xp. Også prosessorlasten og IO-lasten er høyere på Windows 7, ifølge tallenes tale.
Får og tar
En representant for Devil Mountain Software medgir at han via tallene ikke kan redegjøre for hvorvidt de høyere tallene forårsakes av operativsystemet eller av applikasjonene. Men han er likevel sjokkert.
- At operativsystemet dytter på maskinvaregrensene så kjapt er utrolig, sier han til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.
Databrukere er tradisjonelt sett til at maskinvaren ligger foran programvaren. Men her er det altså tilsynelatende motsatt, mener han.
- Det Intel gir, tar Microsoft.
Vedkommende uttalte seg opprinnelig som teknologisjef i selskapet, Craig Barth, med det har vist seg at navnet Barth er oppfunnet. I realiteten har teknologijournalist Randall C. Kennedy, som blant annnet har skrevet for Infoworld, brukt Barth som alias og uttalt seg på vegne av Devil Mountain Software uten at Computerworld-journalist Gregg Kaizer har vært klar over at hans faste kilde gjennom to år i realiteten har vært hans kollega i søsteravisen. Kennedy er nå sparket ut fra Infoworld.
Annen håndtering
Gitt at tallene likevel er legitime, påpeker teknologisjef i Microsoft Sverige, Daniel Akenine, overfor Computer Sweden at Windows 7 har en ny måte å håndtere minne på sammenlignet med XP.
- Windows 7 er bygd for å utnytte minnet bedre, det finnes ikke noe poeng i seg selv i å la minnet være uutnyttet. Samtidig slipper operativsystemet minnet når andre programmer trenger det, sier han.
Windows-sjef i Microsoft Norge, John Henrik Andersen mener tallene kan være misvisende. For det første er det ikke så mange Windows 7-maskiner med i statistikken, for det andre er det, basert på hvilke versjoner som er representert, flest hjemmebrukere.
- På bakgrunn av det vet vi også at konsumentmarkedet som velger å delta i et slikt nettverk må antas å være noe over middels interessert i it. Jeg vil anta at du da har en del teknologientusiaster som pleier å kjøre mange applikasjoner samtidig og spille spill, som er minneintensive applikasjoner. Tallene forteller hva en liten gruppe entusiaster opplever når de kjører Windows 7 og sier ikke noe om hvilket bruksområde de har, sier han.
At entusiastene har et annet bruksmønster gir imidlertid ikke utslag på XP-statistikken. Men Andersen mener uansett dette ikke kan være noe stort problem.
- Jeg opplever ikke at det finnes statistisk grunnlag for å kunne konkludere med at dette er et generelt problem i Windows 7. Det ville i så fall vært en mye tydeligere unison tilbakemelding i markedet, noe vi ikke har hørt noe om, verken for bedriftsmarkedet eller forbrukermarkedet, sier han.