ARBEIDSLIV | Jobbi

VOLUM ER AVGJØRENDE: Otto Backer Solberg, kommunikasjonssjef i Capgemini, er glad for at Jobbi endrer praksis og vil lese gjennom vurderingene før de publiseres. Det vil bidra til bedre balanse i kommentarfeltet og høyere troverdighet for plattformen. Med økende antall vurderinger kommer også nytteverdien, mener han.

– Ingen seriøse aktører ønsker seg Jodel for arbeidslivet

Vi har forhørt oss med et knippe av Norges største IT-selskap, for å høre hva de tenker om den nye jobbportalen Jobbi.

Publisert Sist oppdatert

Etter en drøy uke i drift, er det mange som har benyttet Jobbi til å vurdere tidligere eller nåværende arbeidsplasser.

På en uke har jobbportalen fått 7000 vurderinger og 1,5 millioner sidevisninger.

Jobbi har nå kunngjort at de vil gjøre en endring i Jobbi, og lese gjennom hver vurdering før den publiseres.

Det er delte meninger om plattformen, noe som blir hyppig diskutert på LinkedIn. Noen stiller spørsmålstegn ved at vurderingene er anonyme, mens andre mener dette er et must.

Vi har forhørt oss med et knippe av Norges største IT-selskap, for å høre hva de tenker om Jobbi.

Atea

Atea har i skrivende stund rukket å få 23 vurderinger på Jobbi, og har en totalvurdering på 3,2. 

Computerworld tok kontakt med Atea, for å høre hva de tenker tenker om Jobbi, og om tilbakemeldingene de har fått der.

– Vi blir ikke overrasket over at det finnes ulike erfaringer i et selskap med over 1800 ansatte og kontorer over hele landet. Det er et blandet bilde der sterkt fagmiljø, kultur og det sosiale trekkes fram som noen av våre styrker, i tillegg til de kritiske tilbakemeldingene. Men alle tilbakemeldinger som omhandler Atea som arbeidsplass ønsker vi å vurdere, og ta videre, svarer Gry Gulbrandsen, HR-direktør i Atea Norge.

– Hva er deres umiddelbare tanker om en plattform som Jobbi?

Gry Gulbrandsen, HR-sjef i Atea Norge.

– Vi mener at det er positivt med mer åpenhet om arbeidslivet. Slike plattformer kan bidra til viktig innsikt – både for arbeidssøkere og for arbeidsgivere som ønsker å bli bedre. Vi er generelt nysgjerrige på hva vi kan lære, og vi vet at det alltid vil finnes ulike opplevelser i en stor organisasjon som vår. Derfor ønsker vi å møte slike tilbakemeldinger med åpenhet og ydmykhet. Samtidig er det viktig at informasjonen som deles er så nyansert og konstruktiv som mulig, slik at den kan gi reell verdi – både til oss som arbeidsgiver og til de som vurderer Atea som en mulig arbeidsplass.

– Har dere noen betenkeligheter knyttet til anonymiteten og verifiseringen av informasjonen som legges ut på Jobbi? 

– Først og fremst mener vi at det er positivt med åpenhet. Men en av farene er at det blir skjevheter i utvalget som svarer, og at slike plattformer i større grad fanger opp misnøye og kritikk. I stedet for det virksomhetene selv opplever er det reelle bildet når de går gjennom medarbeiderundersøkelser og tilbakemeldinger fra egne medarbeidere.

Capgemini

Capgemini har i skrivende stund 28 vurderinger, og en totalvurdering på 2,9.

– Hva er deres umiddelbare tanker om en plattform som Jobbi?

Otto Backer Solberg, kommunikasjonssjef i Capgemini

– Alle trenger feedback for å bli en enda bedre utgave av seg selv. Vi leser vurderinger og tar disse til etterretning, men kommer ikke til å kommentere på anonyme utsagn. Capgemini ansetter årlig et tresifret antall nye medarbeidere og det er rimelig å anta at disse opplever både ansettelsesprosessen og arbeidshverdagen ulikt. Slik vil det ofte være i store selskap, og det reflekteres i kommentarfeltet. Det svarer Otto Backer Solberg, Communication Manager i Capgemini.

– Har dere noen betenkeligheter knyttet til anonymiteten og verifiseringen av informasjonen som legges ut på Jobbi?

– Terskelen for å dele opplevelser og inntrykk er lavere med anonymitet, men ingen seriøse aktører ønsker seg Jodel for arbeidslivet. Jeg er glad for at Jobbi nå endrer praksis og vil lese gjennom vurderingene før de publiseres. Det vil bidra til bedre balanse i kommentarfeltet og høyere troverdighet for plattformen. Med økende antall vurderinger kommer også nytteverdien – både for arbeidsgivere og jobbsøkere. Volum er avgjørende.

– Tror du Jobbi vil påvirke rekrutteringsprosesser og employer branding i IT-bransjen fremover, og på hvilken måte? 

Det er en høy grad av mobilitet i tech-bransjen og mange som «snuser rundt». I denne situasjonen vil det alltid være interessant for arbeidstakere å sjekke ut både formelle og uformelle kanaler som kan ha informasjon om en arbeidsplass. Vi ser gjennom kommentarene som kommer og merker oss at de spenner vidt. Innspillene gjør at vi kan gå i oss selv og se på hva vi kan gjøre annerledes. 

Advania

Advania har i skrivende stund ni vurderinger, og en totalscore på 4,3 hos Jobbi. Det er  Silje Scott, CHRO i Advania, som svarer. Hun skriver følgende:

Silje Scott, CHRO i Advania.

Våre umiddelbare tanker er at den åpenheten og transparensen som ligger i Jobbi er veldig god. Det er mange bedrifter som behandler jobbsøkere og ansatte dårlig, og om en side som Jobbi kan bidra til å ta tak i denne utfordringen, så er det bra.

Forhåpentligvis kan den bidra til å øke kvaliteten på jobbsøkerprosesser. Samtidig ser vi at potensielt vil en side som Jobbi kun vise ytterpunktene. Vi vil tro at de som tar seg bryet med å logge inn og legge inn en tilbakemelding enten er veldig positive eller veldig negative til selskapet.

Man trenger også veldig mange svar for å få et representativt bilde av virksomheten.

Med tanke på at man må verifisere seg med Vipps så er vi ikke veldig bekymret for anonymiteten. Det vi etterspør er litt mer innsikt i hvordan en verifiseringsprosess vil se ut.

Det vil alltid være risiko knyttet til et system der man gir en tilbakemelding anonymt. Hvor lett er det for eksempel å verifisere om denne personen faktisk har vært i en jobbsøkerprosess hos det selskapet hen gir en tilbakemelding på.

Som selskap har vi mulighet til å svare på vår side, men vi skulle gjerne likt å vite litt mer om verifiseringsprosessen hos Jobbi.

I likhet med andre selskaper i IT-bransjen så sitter heller ikke vi med overveldende mengder søkere, det er en stor kamp om hodene. Slikt sett kan Jobbi kanskje bidra til å øke merkevarekjennskapen hos mindre IT-selskap som for eksempel ikke har de samme employer branding-budsjettene som de største og mest kjente IT-selskapene.