KOMMENTAR | Sverre Stenseng:
Må it-konsulenter nå stemme Høyre?
Høyre-leder Erna Solberg går til valg neste år på at partiet skal reversere de omstridte reglene om innleie av arbeidskraft. Spørsmålet er om Høyre vil ha riktig fokus.
Ved forrige valg gikk Arbeiderpartiet til valg på at de skulle stramme inn reglene for innleie av arbeidskraft. Dette gjennomførte de, der målet var å få flere arbeidstakere i fast jobb, spesielt i byggebransjen.
Ifølge arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna på NRKs Politisk kvarter torsdag morgen, har Ap langt på vei lykkes med den regelendringen de har gjort.
– Flere tusen har fått fast jobb, blant annet i byggebransjen, sa Brenna.
Hun møtte Høyres nestleder Tina Bru til debatt hos NRK. Bru sier partiet skal reversere reglene til der de var da Høyre kom med nye regler i 2019.
Vil ikke ha fast jobb
Både Bru og Brenna hadde et perspektiv på Politisk kvarter som handlet om store grupper og samfunnet som helhet. De snakket i liten grad om hvordan nye regler har rammet enkeltmennesker, særlig de som selv har valgt å ikke ha en fast jobb.
Det er nettopp enkeltmennesker som ligger bak innsigelsene mot det nye regelverket fra Regjeringen Støre.
De som er mest rammet av nye innleieregler er de som ønsker å jobbe for seg selv, de som vil være sin egen arbeidsgiver. Mange har sluttet i faste stillinger for å kunne utgjøre en forskjell med sin spesialkompetanse i flere miljøer og til glede for flere.
Disse menneskene bor gjerne et stykke fra store byer, som sånn sett bidrar til en distriktstankegang partiene i dagens regjering også lever etter.
Mistet frihet
Da reglene kom, og etter tilpasninger, kunne man leie seg ut dersom man som selskap kunne bli godkjent som bemanningsforetak.
Det store problemet for mange it-konsulenter var at de jobbet helt alene, og at de da etter reglene ikke kunne bli godkjent som bemanningsbyrå. Man måtte være mer enn to personer for å få til dette.
Resultatet var at mange måtte finne seg fast jobb i selskaper som kunne leie ut folk, altså konsulenthus som hadde fått godkjenning som bemanningsbyrå. Friheten disse menneskene ønsket var fratatt dem.
Dette er den personlige siden.
Det skal sies at stortingsrepresentantene Anna Molberg Høyre og Alfred Bjørlo i Venstre har vært pådrivere for å løfte frem enkeltmennesker som rammes.
Bryter loven
Den politiske regelsiden handler om noe helt annet. Det handler om en omfattende forvirring knyttet til regler som er vanskelig å trenge inn i.
Regjeringen Støre med Tonje Brenna i spissen aldri har tatt seg tid til å forklare reglene eller gitt uttrykk for at de tar forvirringen på alvor.
For Ap har målet om å få flere i fast arbeid stått fast, og når selvstendige it-konsulenter blir tvunget til å gi fra seg friheten for fast jobb, ja da har Ap fra sitt ståsted nådd et mål.
Forvirringen bunner i at de som skal leie inn ressurser må gjøre det lovlig. For å gjøre det lovlig, må de som leier seg ut være godkjent av Arbeidstilsynet for å gjøre det lovlig.
Viktig perspektiv
Under forvirringens gang har mange kviet seg for enten å leie ut eller leie inn, og markedet for inn- og utleie av spesialkompetanse har i stor grad tørket inn. Noe gjør det fortsatt, men en del av disse brytere reglene.
Politikk er i mange sammenhenger noe som foregår i et makroperspektiv. Samtidig påvirker regler om innleie enkeltmennesker.
Så da må også det perspektivet inn i hvordan Høyre legger opp sitt løp i valgkampen. Det holder ikke å snakke om dette på makronivå.