Kommentar | Andreas Hamnes, Brreg

En digital virksomhetslommebok som kutter regningen
Digitale virksomhetslommebøker gir næringslivet makten over egne data. Det gir konkurransefordeler til dem som ønsker å drive lovlig, seriøst og bærekraftig – og det gir norsk næringsliv en reell mulighet til å bruke dataene i hele Europa.
Forenkling for næringslivet er et uttalt mål i Norge. Nåværende regjering sikter mot 11 milliarder i forenklingsgevinster. Digitale virksomhetslommebøker har et potensiale for å levere langt større verdi for næringslivet enn det i årene som kommer.
Kort fortalt så vil alle EU og EØS-land i løpet av de neste årene tilby sine innbyggere og virksomheter en lommebok der de kan oppbevare sin digitale identitet og en rekke bevis. Tanken er at den også skal brukes til å signere digitalt eller til betaling.
Hvorfor mener vi at denne tilnærmingen er forenklingsnøkkelen vi har ventet på? Det er to elementer som gjør lommeboken genial:

Du trenger ikke å dele dataene dine, du kan dele bevis. Det betyr at du, som næringsdrivende, ikke deler regnskapet ditt eller dokumentasjonen du har sendt til oss i Brønnøysundregistrene eller Skatteetaten – du deler et bevis som vi utsteder på at du oppfyller krav. Beviset er digitalt og verifisert i sanntid. Du henter beviset en gang, og kan dele det så mange ganger og med så mange du vil – og det kan trekkes tilbake når som helst.
EU bygger en felles infrastruktur- selve fundamentet for tillit i den nye digitale hverdagen. Når du får utstedt et digitalt bevis, publiseres informasjon om at beviset er gyldig til EUs tillitsinfrastruktur. Dette gjør det mulig for mottakere å verifisere at beviset er gyldig hver gang du bruker det. Tilliten ligger altså i selve systemet – en mekanisme som gjør kontrollen automatisk, sikker og sømløs.
Dette markerer et paradigmeskifte. Der vi i dag har en rekke lovhjemler som gjør det utfordrende å dele data det offentlige har registrert om din virksomhet, vil virksomheter med digitale lommebøker nå kunne bruke sine egne data til å bevise at de driver lovlig, seriøst og bærekraftig – enklere og tryggere enn før. Dette er en revolusjon.
Noe som skiller Norge fra mange andre land er at vi har en unik oversikt over virksomhetene våre i Foretaksregisteret, og vi har tillit til informasjonen som ligger der. Vi har tillit til opplysninger fra det offentlige. Nå får du en mulighet til å dele disse opplysningene, uten en datostempling – og du får muligheten til å bruke den om og om igjen så lenge dataene oppfyller kravene. Du kan også ta bevisene ut i Europa – siden alle land kommer til å bygge sine bevis over samme standard.
Og det kommer på riktig tidspunkt
Når USA innfører økte tollsatser, blir det indre markedet i EU viktigere enn noen gang. Samtidig viser Draghi-rapporten at handelsbarrierer internt i Europa bremser veksten mer enn tollsatser gjør. EU tar dette på alvor. I sitt «konkurransekraftskompass» peker de på digitale virksomhetslommebøker som en hjørnestein for å løse nettopp dette.
Brønnøysundregistrene, Digitaliseringsdirektoratet, Skatteetaten og DFØ avslutter i disse dager fire storskalapiloter sammen med 190 andre aktører fra hele Europa. Vi har testet og vist at forløperen til lommebøkene funker, og at det vil fungere på tvers av landegrensene. I neste pilot, som starter til høsten, skal vi blant annet lage produksjonsnære løsninger for å opprette filialer (NUF) over grensen fra Sverige ved bruk av digitale bevis.
Best på tillit og forenkling, ikke fantasi
Brønnøysundregistrene har levert tillit i over 40 år. Tillit til at det ikke er tatt opp lån på en bil du vil kjøpe. Tillit til hvem som har lov til å signere en avtale på vegne av en virksomhet og at virksomheten faktisk finnes. Forutsetninger for at du kan ha tillit til de du gjør forretninger med. Forenkling er vi også gode på – de siste årene har vi levert effektiviseringstiltak verdt flere milliarder kroner. Fantasi derimot – der vet vi at våre få hoder ikke kommer i nærheten av næringslivet.
Vi ser at dette kan forenkle og effektivisere offentlige anbudsprosesser, rapportering til offentlige myndigheter, bedre kontroll av underleverandører og at det er en forutsetning for å etablere produktpass som dokumenterer hele produksjonslinjen til eksempelvis uniformer eller biler. Men mulighetene er så uendelig mye større, og her trenger vi hjelp!
Med digitale virksomhetslommebøker snakker vi ikke lenger om marginale forbedringer – men om en helt ny tilnærming.
Med digitale virksomhetslommebøker snakker vi ikke lenger om marginale forbedringer – men om en helt ny tilnærming til hvordan næringslivet kan samhandle med det offentlige og med hverandre. Dette er første gang noensinne at vi har muligheten til å designe heldigitale løsninger og tjenester som ikke bare er en elektronisk variant av det vi alltid har gjort!
Nå har vi sjansen til å kutte reell kompleksitet. Vi har testet teknologien. Den virker. Neste steg krever samarbeid. Vi håper norsk næringsliv vil være med og forme løsningene – det er tross alt dem vi lager dem for!
Vil vi være med å forme løsningen, eller stå igjen og gå glipp av muligheten?
Kilder:
The many use cases of the EU Digital Identity Wallet - EU Digital Identity Wallet -
The Draghi report on EU competitiveness
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_339