E-fakturering driver oss til digitalt skifte
Global Billentis Market Report forutser 36 milliarder elektroniske fakturaer i hele verden i 2017.
Den digitale transformasjonen er ikke lenger bare et mulig alternativ, det er et must for å overleve. Volumene av elektroniske fakturaer vokser med rekordfart på grunn av regjeringens initiativer og den fremadstormende utviklingen av banebrytende teknologi. Markedet endrer seg raskt og krever at bedrifter og organisasjoner tar proaktive tiltak for digitalisering.
Dette er konklusjonen som kommer frem i rapporten Billentis Market Report. Rapporten beskriver fremtidige globale trender innen elektronisk fakturering. Rapporten ble utgitt i mai 2017 og er gjort i samarbeid med OpusCapita.
Kraftig økning
Ifølge den årlige markedsundersøkelsesrapporten vil antall elektroniske fakturaer øke opp til et minimum på 36 milliarder i hele verden i 2017. Den årlige veksten på e-fakturaer er 10-20 prosent. Rapporten anslår at størrelsen på det globale e-faktureringsmarkedet vil øke kraftig i de kommende årene, og nå en verdi på 16,1 milliarder euro i 2024, som er en betydelig økning fra dagens 3,3 milliarder euro.
- En god digital transformasjon krever en helhetlig tilnærming hos organisasjoner. Vi har sett at denne trenden blir sterkere hos våre kunder år etter år. E-fakturering er en viktig faktor i automatisering av leverandørgjeld og kundefordringer, men reelle konkurransefortrinn kommer gjennom forbedret kontant- og arbeidskapitalforvaltning, sier Patrik Sallner i Opuscapita, som kommenterer rapporten i en melding.
Ifølge Billentis-rapporten blir 90 prosent av alle fakturaer over hele verden fortsatt behandlet manuelt, og mengden av repetetive og tidkrevende oppgaver i fakturabehandling er høy. Rapporten ser på ny teknologi, som blant annet blockchain, robotprosessautomatisering, maskinlæring og avansert analyse for å forbedre graden av forretningsprosessautomatisering.
- Vi beveger oss mot en digital, post fakturaøkonomi, hvor fokus er på innkjøp og kontantstyring. Funksjonene er knyttet til reskontroføring og er tilpaset for fremskritt i neste generasjons teknologi. Organisasjoner må fokusere mer og mer på den fulle digitale forandringen av sine forretningsprosesser, sier Sallner i meldingen.
Norge på topp
I Billentins-rapporten er det fastslått at offentlig sektor har overtatt førersetet for å skape e-fakturering av markedsutvikling og fremme digitalisering av blant annet forretnings- finans-, handels- og logistikkdokumenter. Over 300.000 offentlige forvaltninger og byråer i EU-medlemsland vil fra slutten av 2018 eller 2019 være forpliktet til å støtte den nye europeiske normen for elektronisk fakturering, prosessering av e-fakturaer og endring av visse anskaffelsesprosesser mot elektroniske prosedyrer, heter det i meldingen.
I rapporten kommer det også frem at Norge er på topp når det gjelder det digitale skiftet.
- Disse initiativene for e-fakturering påvirker leverandørene i den offentlige sektoren, og ber nesten alle organisasjoner om å ta grep. Som undersøkelsen viser ligger Norge langt fremme når det gjelder digitalisering, men vi har fortsatt en vei å gå, både i det offentlige og private. Noen av nøkkeldriverne her er skatt og samsvarsregler, samt økt åpenhet. Samtidig ser vi også et skifte i måten å kommunisere på mellom de ulike interessentene innen business-to-business og business-to-government handel, som også resulterer i en økning av digitale forretningsnettverk, sier Matts Ek i Opuscapita.