WEBANCRUPT: Wework var på toppen priset til solide 47 milliarder dollar. Nå har de slitt med resultatene så lenge at de ble tvunget til å søke om konkursbeskyttelse for å komme på beina. Her et kontorlokale avbildet på Manhattan, New York. (Foto: Istock)

Wework søker konkursbeskyttelse

Med fleksible arbeidsplasser som verktøykasse har Wework flydd høyt økonomisk i mange år. Fra å være et av verdens høyest verdsatte selskaper, leverte selskapet tap på nær 700 millioner dollar etter første halvår 2023. Mandag søkte selskapet om konkursbeskyttelse.

Kontorutleieselskapet Wework har flere kontorer i Norge, og det presiseres i meldingen fra selskapet at franchiser og kontorer utenfor USA og Canada ikke rammes av søknaden om konkursbeskyttelse.

For å sette fart på restruktureringen av selskapet har Wework inngått en avtale med 92 prosent av kreditorene om å kutte gjelden med 3 milliarder dollar. Dette er nettopp konkursbeskyttelse handler om gjennom loven kalt «Chapter 11». Når selskaper søker om konkursbeskyttelse gjøres det for å redde selskapet, og gi tid og rom til å forhandle med kreditorer uten at noen av disse kan få slått selskapet konkurs. Da går gjerne alle verdier tapt.

Til sammenligning er også flyselskapet SAS under beskyttelse av «Chapter 11», hvor de kom til et viktig punkt da selskapet nylig kom med nyheten om nye eiere som var villige til å gå inn med penger i selskapet.

«Lys fremtid»

En del av jobben med å styrke selskapet vil de justere sin portefølje av eksisterende leiekontrakter. De ønsker blant annet å si opp avtaler for kontorlokaler som i hovedsak ikke er i funksjon.

– Det er Wework-fellesskapet som gir oss suksess. Våre mer enn en halv million medlemmer over hele verden ser til oss for førsteklasses arbeidsplasser, gjestfrihet og teknologi som våre 2 500 dedikerte ansatte og verdsatte partnere gir. Wework har et sterkt fundament, en dynamisk virksomhet og en lys fremtid, sier konsernsjef David Tolley i Wework.

Selskapet var i 2019 priset til 47 milliarder dollar. Selskapet var tungt finansiert med milliarder av dollar fra japanske Softbank.

Selskapet er også i mange sammenhenger mest kjent for Adam Neumann, som var en av gründerne. Han levde det gode liv på Wall Street, men ble etter hvert hentet inn av sitt liv på den måten at det var såpass med uroligheter rundt ham at han ble skjøvet ut av selskapet i 2019.

Siden da har selskapet ikke klart å holde fart i markedet for kontorplasser. Det har også vær pandemi der mange hadde hjemmekontor.

Takknemlig

– Nå er tiden inne for oss å skynde på fremtiden ved å aggressivt adressere våre eksisterende leiekontrakter og dramatisk forbedre balansen vår. Vi definerte en ny arbeidskategori, og disse skrittene vil gjøre det mulig for oss å forbli verdensledende innen fleksibelt arbeid, sier Tolley.

– Jeg er dypt takknemlig for støtten våre finansielle interessenter gir oss mens vi arbeider sammen for å styrke kapitalstrukturen og fremskynde denne prosessen, legger han til.

Og gründeren av Wework, som ble kastet ut i 2019, følger med.

Ifølge Financial Times sendte Adam Neumann ut en uttalelse i forkant av mandagens melding fra selskapet der han sier at søknaden om konkursbeskyttelse var «skuffende».

– Det har vært utfordrende for meg å følge med fra sidelinjen siden 2019 på den måten at Wework ikke har klart å utnytte fordelene av et produkt som er mer relevant i dag enn noen gang tidligere, sier Neumann, samtidig som han spår at omorganiseringen av selskapet vil gjøre dem i stand til vekst og suksess.

Ikke børs, så børs

Wework var på vei til børs og fikk laget et børsprospekt i 2019. Men investorene ble skremt av tunge tap i selskapet og støy på toppen av Wework, blant annet knyttet til Neumann.

Børsnoteringen var først et faktum i 2021. Selskapet ble da priset til 9 milliarder dollar.

Ifølge Financial Times ville de nå et driftsresultat på 2 milliarder dollar innen 2024.

Etter første halvår i år var driftsunderskuddet som nevnt fortsatt nær 700 millioner dollar.

Ifølge meldingen til Securities and Exchange Commission (SEC) har Wework 700 lokasjoner over hele verden med mer enn 40 millioner kvadratmeter tilgjengelig for leie. Nær halvparten av dette er i USA og Canada.

Restruktureringsprosessen under «Chapter 11» er antatt å ta syv måneder.