LEDER:

Den menneskeskapte stormen Milton

Internett demokratiserte informasjon. Kunstig intelligens demokratiserer kunnskap. I vårt moderne samfunn har alle mennesker tilgang til alt av informasjon. Iblant er det trist å se resultatet.

Publisert Sist oppdatert

Vi lever i en verden av informasjon. Internett, sosiale medier, youtube og mobilteknologi ladet med kunstig intelligens går utenpå alt vi har hatt før. Helt fra antikkens biblioteker, via boktrykkerkunst, og fram til radio og fjernsyn.

Man skulle tro at universell tilgang til informasjon ville gjøre befolkningen mer opplyst. Men det er ikke bare tilgangen til informasjon som er demokratisert. Produksjon av informasjon er også demokratisert. 

Der renessansen og opplysningstiden med begrensede midler, hadde som hensikt å spre kunnskap og viten, brukes vår tids langt mer effektive verktøy til helt andre formål.

I disse dager herjes Florida av orkanen Milton. Den kommer kort tid etter orkanen Helene, som herjet den samme delen av USA. Glem diskusjonen om at klimaendringer er menneskeskapt. Hva med muligheten for at det dårlige været rett og slett er skapt av myndighetene? 

Det er en absurd teori som faktisk har vunnet en viss popularitet i deler av USA.

Men hvordan er det mulig for mennesker i 2024 å tro at myndighetene kan styre været? Da  tenker vi ikke på han som sitter innerst i baren og snakker med seg selv over den sjette ølen, men profilerte folkevalgte parlamentarikere i verdens mektigste nasjon. For eksempel Majorie Taylor Green.

Hun mener – i fullt alvor – at president Biden og visepresident Kamala Harris er involvert i orkanens herjinger på en helt annen måte enn å organisere hjelpearbeid. De kan kontrollere været, og beviset er i patentene, er hennes påstand. En påstand som åpenbart er absurd, men som likevel av uforståelige grunner får stå og spre seg.

Problemet er ikke teorien i seg selv, men oppmerksomheten den skaper i digitale rom og ekkokamre. Det er en kraft som gjør det vanskelig for partifeller å ta avstand fra den, uavhengig av hva de selv måtte tro på. 

Når det som er av kritikk kommer fra den andre siden av politikken, er kritikken lett å avfeie. Siden ingen vil erte på seg motstandrer fra innsiden av sin egen fraksjon, får påstandene stå i fred. 

Et like stort menneskeskapt problem som selve orkanen Milton er den absurde diskusjonen på digitale flater. Om kort tid er det valg i USA. Og hvem vet - til jul er kanskje jorda flat igjen.