LEDER:

LANG: Broa over Svinesund er kortere enn Mjøsbrua. Vi sliter med å samarbeide på tvers av begge. (Foto: Istock)

Den nordiske nøtta

Norden skal samarbeide om å bli gode på kunstig intelligens. Erfaringen tilsier bare at veien fra flotte festtaler til konkret handling er fryktelig lang her i Norden.

Med jevne mellomrom er forskjellige sider av digitalisering tema på møtene til Nordisk råd. Det er bra. Digitalisering er dyrt, og hvis vi kan klare å trekke i samme retning er fordelene mange. Sist ut er et initiativ for samarbeid om kunstig intelligens. 

I Norden har vi forutsetningene. Til sammen er vi en betydelig populasjon, også europeisk sammenheng, og særlig når vi tar med Baltikum i folden. Norden har et høyt utdannelsesnivå og bred adopsjon av ny teknologi i befolkningen. Vi har bredbåndsdekning og avanserte mobilnett. Folk i alle aldre er i all hovedsak digitale.

Felles grunnleggende verdisyn og et stabilt politisk landskap, er blant faktorene som gjør at omverdenen ser på oss som én region. De ser likhetene. Problemet er at vi bare ser forskjellene. Få ting selger saker bedre i Nordisk presse enn sammenligninger mellom landene. I Norden er vi bedre på å sammenligne enn å samarbeide.

I Norden er vi bedre på å sammenligne enn å samarbeide.

Brua over Svinesund er bare 704 meter lang, men når det skal samarbeides over den, blir den nærmest uendelig. Vi kan møtes på midten og samtale, men når samtalene har lagt seg, og delegasjonene går hvert til sitt, fortsetter nasjonene å gjøre ting sånn som de alltid har gjort.

I Norden har vi avanserte digitale løsninger. Hver for oss. Vi har lenge hatt digitale id-er, men ikke noe som virker på tvers av landegrensene. Det kommer først når standardene blir vedtatt i EU. Norden kunne vært en foregangs-region på dette området, men det ville forutsatt samarbeid og investeringer i eksisterende løsninger og infrastruktur. Noen måtte kanskje investert mer enn andre, og noen ville kanskje endt opp med sterkere kompetansemiljøer enn andre.

Sånt er det vanskelig å bli enige om. Ingen vinner en valgkamp på å skulle få litt mindre eller bli litt dårligere enn naboen.

Da er det lettere å bli enige om noe ingen har ennå. Kunstig intelligens. Her kan man gå sammen om å spytte inn penger, og dele broderlig mellom nasjonene, mens man passer på at alle får omtrent like mye. Budskapet er: Norden skal bli ledende på kunstig intelligens. Det er fryd og gammen, og smilene er like brede som enigheten.

Når det hele er over drar alle tilbake til mer hjemlige utfordringer. Kanskje lader man opp til valgkamp? Med budskap som er til forveksling likt: Norge skal bli ledende på kunstig intelligens.

Bredt samarbeid på tvers av en nordisk region representerer en fantastisk mulighet. Sammen med Baltikum er Norden faktisk en kraft å regne med. Vi trenger sårt mer samarbeid også mellom møtene i Nordisk råd.

Hvem vet – kanskje vi kan klare det ved hjelp av kunstig intelligens?