LEDER | IT-strategi

PRØVETIDEN ER OVER: KI har blitt IT. Det betyr blant annet at investeringer må konverteres til reell nytte.

Det nærmer seg slutten på «happy go lucky»-KI

Prøving og feiling er vel og bra, men til slutt må det gi reelle gevinster. 

Publisert Sist oppdatert

KI har de siste par årene tatt mesteparten av båndbredden til de som jobber profesjonelt med IT. Nå er det ingenting som tyder på at oppmerksomheten vil avta med det første – men den er i ferd med å ta en annen form.

Til nå har de fleste organisasjoner vært dypt nedsunket i test-modus på KI-fronten. En generell følelse av at «nå gjelder det å henge på» har vært rådende, drevet av styrer og ledelse med en litt utydelig og udefinerbar frykt for å miste konkurransekraft. KI forandrer alt, liksom, men ingen har helt visst hvordan.

Dyrkjøpte erfaringer

Nå tegner det seg et litt mer tydelig bilde. Mange virksomheter har gjort seg nyttige erfaringer, og som alltid under store teknologiskifter, fører det til en mer edruelig tilnærming til både forventninger og praktisk bruk. 

Dette viser seg også i ulike undersøkelser og analyser rundt KI-adopsjonen. For eksempel konkluderer en rapport utarbeidet av konsulentselskapet Deloitte at interessen for generativ KI blant nordiske toppledere og styrer faller. Det er vanskelig å lese dette på annen måte enn at den første panikken etter generativ KIs inntogsmarsj – i praksis lanseringen av ChatGPT i oktober 2022 – til en viss grad har blitt erstattet med kompetanse om på hvilke områder KI blir en viktig faktor, og tilsvarende ikke.

At de siste to, tre årene har vært «happy go lucky» og en KI-utprøvingsperiode underbygges også av en undersøkelse fra analyseselskapet IDC. Den slår fast at så mange som 88 prosent av alle KI-piloter aldri har kommet i produksjon. Hovedsakelig skyldes dette press fra toppledelsen om å eksperimentere så mye som mulig med generativ KI. Uten tydelige krav til avkastning på investeringene (ROI) eller formaninger om at KI må støtte opp om kjerneaktiviteter i virksomheten, har det ført til mye læring, men liten faktisk nytte.

Slutt på hvetebrød

Dette har også analytikerne i Gartner observert. De mener forventningene til generativ KI er på vei ned – og at det til en stor grad skyldes at pilotprosjektene som har blitt gjennomført rett og slett ikke har levert. Som en konsekvens tror Gartner at mange virksomheter vil bli mer kritiske til KI-investeringene sine i året som kommer. Mange vil også se på mulighetene til å velge hyllevare fremfor å eksperimentere selv.

Det er klokt å forberede seg på at KI - som andre IT-verktøy - blir en forutsetning for konkurranse, ikke en konkurransefordel.

Kort sagt: Hvetebrødsdagene er over. Generativ KI har blitt IT, og vil bli behandlet som det. Det vil bety krav fra styrer og ledelse om at investeringer i kunstig intelligens, i mye større grad enn til nå, må begrunnes forretningsmessig og operasjonelt. I tillegg vil etterspørselen etter standardiserte KI-produkter øke, fordi risikoen med prøving og feiling på egen hånd er for stor.

Det er klokt å forberede seg på at KI - som andre IT-verktøy - blir en forutsetning for konkurranse, ikke en konkurransefordel.