LEDER:

HOLDER PÅ: 80 år gamle Larry Ellison, her i samtale med toppsjefen i AWS, Matt Garman, har fortsatt nese for forretning. (Foto: Marc Fiorito)

Visjon og taktikk fra den siste cowboyen

Det er nesten litt fascinerende når 80 år gamle Larry Ellison fortsatt entrer scenen iført t-skjorte, jeans og sneakers for å annonsere visjoner for databransjen.

Publisert Sist oppdatert

We are entering an era of open cloud. Ordene kommer fra den åtti år gamle eksentriske CTO-en i Oracle, Larry Ellison. Han har vært med på å prege den moderne it-bransjen helt siden starten i garasjer og kjellerlokaler med adresse Silicon Valley på 70- og 80-tallet.

Larry er et siste forfriskende pust fra en tid da bransjen var ledet av cowboyer. Ledere som ikke var drillet av pr-rådgivere og store kommunikasjons-avdelinger, men som snakket rett fra levra.

Det driver han med fortsatt. Ganglaget inn og ut av scenen gir litt assosiasjoner til Joe Biden, og han må tidlig trekke til seg en barkrakk for å sitte mens han snakker. Likevel blir han jevnlig så ivrig at han må reise seg litt for å understreke poeng.

Når Larry nå snakker om åpen sky, handler det konkret om at Oracle sin database kan være en integrert del av skyen til AWS. Databasen kjører på Oracle sin maskinvare, i datasenteret til AWS, men som en integrert del av deres tilbud. Oppsett gjennom konsollet til AWS, og faktura fra AWS. Han skal gjøre det samme i skyen til Microsoft og Google.

Det er faktisk vesentlig. I en sekvens inviterte han toppsjefen i AWS, Matt Garman på scenen, og sammen snakket de om hvordan dette gjør skyreisen enklere for mange kunder.

Mange kunder ønsker å fortsette med å kjøre applikasjoner fra én sky og database fra en annen. Eller i det minste ha mulighet til det. Da må alt kunne stå i samme miljø – som det gjorde på det gamle datarommet. Fram til nå har ikke det vært mulig i skyen.

Det er visjonen til Larry: Skyene skal bli mer åpne og mer integrerte.

Men bak de fagre ordene fra scenen ligger gjensidige innrømmelser de involverte helst ikke vil snakke høyt om.

Men bak de fagre ordene fra scenen ligger gjensidige innrømmelser de involverte helst ikke vil snakke høyt om:

Hvis Oracle hadde trodd at deres sky kunne bli førstevalget hos kundene, ville de aldri ha etablert databasen som del av konkurrentenes tilbud. De ville neppe fått lov heller, uten at konkurrentene har tatt inn over seg at kundene foretrekker Oracle sin database fremfor deres egne.

Det er fordi AWS, Microsoft og Google har mye større installert base i sine skyer, og mye mer funksjonalitet enn Oracle har i sin sky. På database derimot, har Oracle mye større installert base, mer ytelse, funksjonalitet og sikkerhet enn konkurrentene har med sine databaseprodukter.

Dessuten virker det som skjer nå bare en vei. Oracle kan sette opp sin database som tjeneste i andres sky fordi de har en svært fleksibel måte å realisere sine skytjenester på. Her ligger Oracle et hestehode foran de andre. Og Ellison ser et mulighetsrom. 

I tillegg til visjon er taktikken der også, med andre ord. I en alder av 80 år, har mannen fortsatt en nese for forretning.

Man kan like eller mislike Larry Ellison. Han har nedlagt et livsverk i it-bransjen. Han har lånt ut eiendommen sin til et Trump-rally. Han er glad i seiling, og har like godt startet et eget formel-1 aktig seilekonkurranse, SailGP. Nylig kjøpte han seg kontroll over Paramount Pictures for 6 milliarder dollar.

I tilfellet Larry Ellison, er åpenbart de gamle litt mer enn bare eldst.