KOMMENTAR | Sverre Stenseng

Norsk IT-bransje påvirkes av Trump
Amerikansk Big Tech sitter nærmest på naborommet til USA-president Donald Trump. Norsk IT-bransje vil preges av høy eller lav etterspørsel etter tjenester og utstyr.
Handelskrig, tollbarrierer samt høyt og skummelt spill om Ukrainas fremtid, legger et vel dystert teppe over så vel fremtidsutsikter som økonomisk beslutningsevne denne våren.
Omfanget av det som skjer er såpass stort at ingen helt vet hvordan neste uke ser ut.
Da USA-presidenten talte til kongressen i mars, sa han blant annet at han bare så vidt har begynt.
Eksperter på sikkerhet, forsvar og økonomisk utvikling tyter ut av veggene. Mediene løper etter uttalelser og vinkler så godt det lar seg gjøre. Det kan bli litt vel mye i perioder.
Tidlig i februar skrev jeg en kommentar med denne ingressen: «Det økonomiske verdensbildet kan i beste fall kalles ustabilt for tiden. Alene kan dette påvirke konkurransekraften til norsk IT-bransje.»
Det vesentlige poenget i denne, er at verden er mer usikker enn normalt. Nå skal jeg være tydeligere.
LES OGSÅ:
Hva vil det koste?
Mange av verdens største og rikeste selskaper er i USA og felles for de fleste av dem er at de produserer varer over hele verden, og selger tjenester over hele verden. Det er skytjenester, det er programvareløsninger, det er nettbutikker. Og elbiler.
Eierne og toppene i disse selskapene sitter tett på Trump, mange av de var også til stede i salen under innsettingen av presidenten 20. januar i år. Selskapene vil prege rammebetingelsene for privatpersoner og virksomheter av alle størrelser over hele verden.
Det handler om priser og tilgjengelighet av varer og tjenester.
Det som er krevende er å se omfanget av alt som skjer, og hvilke konsekvenser det får.
Fortsatt kjølig marked?
Norsk IT-bransje er helt og holdent avhengig av at næringslivet og offentlig sektor etterspør varer og tjenester. Som alltid vil prisøkninger, økonomiske muligheter, digitaliseringstakt og investeringsvilje være grunnfjellet.
Dersom mange virksomheter blir sittende på gjerdet før de velger nye innkjøp eller oppgraderinger av det de har, så vil norsk IT-bransje, som alle andre, bli gående og vente. Folk skal ha lønn, husleie skal betales, og det kan ta tid før det noen merket som en kjølig situasjon høsten 2024 blir til en forbedring.
Bare å følge med
Dersom mange virksomheter blir sittende på gjerdet før de velger nye innkjøp eller oppgraderinger av det de har, så vil norsk IT-bransje, som alle andre, bli gående og vente.
Mens mye er i spill rundt USA holder EU også på med endringer knyttet til reguleringer og rapporteringsplikt. Forholdet til både kunstig intelligens og bærekraftsrapportering er under endring. Det vil påvirke også Norge og norske virksomheter.
Så spørsmålet om hvordan 2025 vil se ut når støvet har lagt seg vil i stor grad handle om iveren og evnen offentlig og privat sektor har til å ta beslutninger og gjøre innkjøp.
Akkurat nå er det ingen som vet. Det man kan vite noe om, er at Trump er opptatt av god økonomi og at dette vil påvirke hva han gjør dersom han selv er i ferd med å gå på store økonomiske tap.
Et annet spørsmål er om han klarer å vende i riktig retning i tide.
Så her er det bare å følge med på hva det er som skjer.