LEDER | IT-kompetanse

FREMTIDENS UTFORDRINGER: Samfunnet kommer til å kreve stadig mer spesialisert IT-Kompetanse. Det kommer det til å bli litt komplisert å bygge. (Foto: Istock.com/AndreyPopov)

Kompetansekrisen som ble avblåst

IT, jada. Men spørsmålet er hvilken IT.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært en gjennomgående oppfatning i Norge at vi mangler, og kommer til å mangle, IT-kompetanse i samfunnet. Både IT-næringen selv – og interesseorganisasjonene som representerer den – rapporterer om stor konkurranse om de beste nyutdannete kandidatene og, ikke minst, betydelig mangel i arbeidsmarkedet på senior-kompetanse.

Denne uken slapp Samfunnsøkonomisk analyse rapporten «Arbeidsmarkedet for IKT-spesialister fram mot 2030». Den er interessant lesning på mange nivå, men kanskje mest fordi den på sett og vis avlyser en varslet krise.

Krever kompetanse

Det har vært mange varskorop på vegne av norsk innovasjon og digitalisering de siste årene. Uten folk med kompetanse er det jo åpenbart vanskelig å henge med i utviklingen som kreves både i privat og offentlig sektor. Men Samfunnsøkonomiske analyse tegner et bilde som gir begrenset grunnlag for panikk.

Selskapet estimerer at det i dag sysselsettes rundt 116.000 IKT-spesialister i Norge. Mest sannsynlig vil behovet i 2030 øke til 128.000, altså en økning på 12.000. Samtidig uteksamineres det i Norge årlig rundt 6.500 IT-kandidater. Medregnet naturlig avgang (pensjoneringer og folk som finner seg annet arbeid), lander Samfunnsøkonomisk analyse på at vi fremover vil utdanne nok kandidater til å imøtekomme etterspørselen etter IT-kompetanse. Det er rett og slett positive nyheter, som går litt på tvers av hva vi før har antatt.

De riktige IT-folka

Men IT er en stor sekk. Det omfatter drift, utvikling, sikkerhet, KI og mye, mye mer. Det springende punkt er - like mye som om vi utdanner nok IT-folk - om vi utdanner de riktige IT-folka. Vi vet jo ikke helt hva vi trenger mest av fremover. Er det KI-spesialister, utviklere eller kompetente folk på cyber-sikkerhet? I usikre tider, som vi åpenbart er i nå, er det spesielt vanskelig å spå om fremtiden.  

Det er også utfordrende at kompetansebehovet på IKT-området er ekstremt fag- og bransjespesifikk. En konsekvens av det er at det tar mange år å bli god i en jobb. Det er ingen automatikk i at du blir en solid systemutvikler i bank-sektoren om du har all din erfaring fra shipping, for eksempel.  

Mangelen på senior-kompetanse er allerede i dag vesentlig større enn på junior-kompetanse. Vi må forvente at det er en utvikling som vil forsterke seg i fremtiden. IKT graver seg dypere og dypere ned i fag, virksomhets- og forretningsprosesser.  Kompetansebehovet kommer ikke til å bli mindre spesialisert, men mer.

Til tross for at vi i Norge ser ut til å ha kontroll på antall IT-kandidater vi utdanner, gjenstår det dermed å sørge for at de får anledning til å fylle kompetansegapet på senior-nivå - på alle områder i samfunnet. Det er en utfordring som krever at stat, utdanningsinstitusjoner og næringslivet jobber sammen. På mange måter er det jo IT-seniorene som skal bygge landet.